30 000 румънци на протест, искат разпускане на парламента и нови избори

10:51, 05 ное 15 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втори пореден ден около 30 000 румънци изпълниха центъра на Букурещ в сряда вечерта, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА. Изглежда оставката на правителството, водено от премиера Виктор Понта, не беше достатъчна и не потуши напрежението в румънската столица. Близо 10 000 души пък демонстрираха в десетина големи града, сред които Тимишоара, Клуж и Яш. Протестите преминаха мирно. 

 

Протестиращите поискаха разпускане на парламента и предсрочни избори. Те издигнаха лозунги като "Долу мафиотската система" и "Румъния, събуди се" и скандираха "Не на корупцията!" и: "Искаме нови политици и ново начало за ново начало за страната". Пред сградата, станала емблема на мегаломанските стремежи на комунистическия лидер Николае Чаушеску на Университетския площад в столицата Букурещ, се развяха и румънски знамена с изрязани в центъра дупки - символ на събитията, довели до свалянето на Чаушеску от власт и екзекуцията му през зимата на 1989 година. Участниците в протеста искат промяна на манталитета на политическата класа, според тях оставка не е достатъчна. Те обвиниха властите в некомпетентност и корупция. Обявиха се за технократско правителство и заявиха, че не вярват в нито една политическа партия. Част от демонстрантите в столицата Букурещ проведоха шествие до сградата на парламента, където призоваха всички депутати да си тръгнат. Световните агенции съобщават, че президентът на Румъния Клаус Йоханис е започнал консултации с лидерите на политическите партии за сформиране на нов кабинет. Той изразил съжаление, че за да има промяна, се е стигнало до загуба на човешки живот. Президентът посочил, че временно ще бъде назначен премиер, който да ръководи правителството до съставянето на нов кабинет, но не казал името му.

Подложен на натиск от месеци заради проблемите си с правосъдието, вчера премиерът на Румъния Виктор Понта подаде оставка като призна, че общественият гняв е основателен.  Във вторник вечерта над 20 000 души демонстрираха в Букурещ и още няколко големи румънски града, настоявайки за оттеглянето на Понта и на министъра на вътрешните работи Габриел Опря, които обвиняват, че са индиректно отговорни за смъртта на 32 души при пожара в петък вечерта. 

Сегашното правителство формира управляваща коалиция на Социалдемократическата партия (СДП) и Националния съюз за напредъка на Румъния (НСНР). След оставката на кабинета НСНР обяви намерението си да подкрепи коалиционно правителство, за да запази стабилността в страната. но според източници в СДП, партията възнамерява да прекрати отношенията си с коалиционните партньори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама