Агенти на ДАНС търсили „къртици” в МВР - Шумен

10:58, 05 ное 15 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Агенти на ДАНС са търсили следи от „къртици” в системите на МВР в Шумен, съобщава бТВ.

Компютърните експерти на ДАНС обаче не успели да пробият софтуера на полицейския регистър и къртиците не са открити.

Спецовете разследвали кой заличава криминални регистрации от информационната система на МВР. Манипулациите са правени от полицейските сървъри във Варна, Шумен и Бургас, стана ясно при поредното заседание по делото за аферата „Червей”.

Свидетели обясниха, че къртиците са действали в извънработно време и срещу заплащане. Целият полицейски регистър е бил под наблюдение в недопустими от закона сроково. Именно заради неправомерно прилагане на специални разузнавателни средства пред Темида са изправени бившият шеф на отдел „Вътрешна сигурност” Тодор Костадинов и предишният председател на съда Владимира Янева.

След като осем пъти са посещавали сървърните помещения на Областна дирекция на МВР – Бургас и четири пъти тези в Шумен двамата служители на ДАНС не успели да намерят нищо, пише „Капитал”. Самите агенти – Милко Миленов и Тодор Николов, са били избрани за задачата, тъй като преди това са извършвали проверка именно на сигурността на АИС в сградата на Дирекция "Комуникационни и информационни системи" (КИС) в София. Според показанията им, както и на свидетелите след тях обаче, те не са могли да придобият достатъчно умения за работа със системата, така че да могат да я манипулират. Това, което двамата посочили, че са вършили при всичките си посещения в областните дирекции на МВР, е било да следят логовете на работните станции. Тези логове показват дали въобще някой е ползвал конкретния компютър. Целта им е била да видят дали някой е влизал в работните станции в извънработно време. Опитали са се и да приложат специален софтуер, който да засече екранната активност на няколко компютъра. Усилията им обаче ударили на камък, защото компютрите били защитени с антивирусен софтуер. На въпрос на съдията защо, при положение, че очевидно тези дейности са били безпредметни, са продължавали да ги извършват, Миленов посочил, че е искал да си свърши работата. Освен това изисквали голяма оперативна подготовка и реално са вършили истинска работа в ограничен брой от посещенията си в провинцията. По свидетелски показания до Бургас двамата са ходили осем пъти, а до Шумен – четири.

 
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Krasimira 11:14, 20 ное 18

Повече от 5 години ме следят със сателит по цял свят и малтретират със звукова вълна, за да ме осакатят и заключат.

https://www.linkedin.com/in/danailnachev
https://bg.linkedin.com/in/miroslav-marinov-5a2471a6
https://bg.linkedin.com/in/ivan-ivanov-a694375a
https://bg.linkedin.com/in/nikolay-d-nikolov
https://bg.linkedin.com/in/smilena-tatarska-4726643b
http://www.advokatyordanova.com/
https://www.facebook.com/georgieva.rali
https://www.facebook.com/biliana.marinova.5
https://www.facebook.com/tnachev
https://www.facebook.com/ognyan.petranov
https://www.facebook.com/yancho.peev
https://www.facebook.com/emilia.pavlova.927
https://www.facebook.com/ventsislav.kassamski

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама