Агенти на ДАНС търсили „къртици” в МВР-Бургас, но не свършили нищо

11:38, 05 ное 15 25 1006 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нищо – това са успели да свършат двамата служители на ДАНС, които осем пъти са посещавали сървърните помещения на Областната дирекция на МВР – гр. Бургас по времето на кабинета „Орешарски”. Поне това стана ясно от показанията им във второто заседание по аферата "Червеи", провело се в сряда, съобщава capital.bg. По него подсъдими са бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР по времето на Цветлин Йовчев - Тодор Костадинов, и бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева.

По време на заседанието стана ясно, че ДАНС са въвели практика, която им позволява да подслушват и отвъд максималните законовите срокове.

Първият разпитан е Иван Бонев – сега пенсионер, директор на отдел СДОТО в ДАНС в инкриминирания период. Според него първото искане за прилагане на СРС е постъпило от самия Тодор Костадинов. Средствата е следвало да бъдат приложени спрямо автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" (АИС ЦПР) на МВР. В него се сочело, че служители на МВР са заличавали административни наказания, наложени при извършени ПТП, срещу заплащане. Предполагало се е, че това е ставало през регионалните системи в Бургас, Шумен и Варна. Искането не е било подписано от председателя на ДАНС Владимир Писанчев, тъй като Костадинов бил на пряко подчинение на Цветлин Йовчев и такъв подпис не бил необходим. Бонев отрече да е имало информация за нерегламентирано заличаване на криминални регистрации, каквото беше цитирано от служители на "Вътрешна сигурност" в предишното заседание.

По повод продължилото 300 дни прилагане на СРС той посочи, че определянето на срока за прилагане на СРС и следене за неговата законосъобразност пък не влизат в правомощията на ръководителя на СДОТО. Чак след медийния скандал по аферата "Червеи" са били предвидени такива задължения. Осигуряването на оперативна възможност за прилагането на специални средства също следва да се подготви от заявителя, а не от подслушващото звено. Това може би и обяснява факта, че Бонев посочи, че прилагането на СРС е било прекратено поради изтекъл срок, а не поради разрив в отношенията между Костадинов и ръководителя на МВР – Бургас по онова време Милен Димитров. Последният беше забранил достъпа на служителите на ДАНС, след като Костадинов е отказал да му даде информация какво точно служителите вършат там.

В рамките на проверката служителите на СДОТО не откриват нищо и не постигат никакви резултати. Това Бонев е докладвал на Костадинов, като в замяна е получавал допълнителни искания за прилагане на СРС.

Самите агенти от СДОТО – Милко Миленов и Тодор Николов – заявиха пред съда, че са били избрани за задачата, тъй като преди това са извършвали проверка именно на сигурността на АИС в сградата на Дирекция "Комуникационни и информационни системи" (КИС) в София. Според показанията им, както и на свидетелите след тях обаче, те не са могли да придобият достатъчно умения за работа със системата, така че да могат да я манипулират.

Това, което двамата посочиха, че са вършили при всичките си посещения в областните дирекции на МВР, е било да следят логовете на работните станции. Тези логове показват дали въобще някой е ползвал конкретния компютър. Целта им е била да видят дали някой е влизал в работните станции в извънработно време. Опитали са се и да приложат специален софтуер, който да засече екранната активност на няколко компютъра. Усилията им обаче ударили на камък, защото компютрите били защитени с антивирусен софтуер.

На въпрос на съдията защо, при положение че очевидно тези дейности са били безпредметни, са продължавали да ги извършват, Миленов посочи, че е искал да си свърши работата. Освен това изисквали голяма оперативна подготовка и реално са вършили истинска работа в ограничен брой от посещенията си в провинцията.

По свидетелски показания до Бургас двамата са ходили осем пъти, а до Шумен – четири.

Служителите на СДОТО се разминаха с показанията на предишни свидетели относно посещенията си в отдел "Вътрешна сигурност". Според тях са ходили там единствено носейки документи в себе си и са чакали Тодор Костадинов затворени в малка стая с един компютър. Служителят на "Вътрешна сигурност" Янко Цанков в предишното заседание обаче посочи, че той лично е въвеждал в сградата Миленов и Николов и те носели със себе си черен сак. Въвеждал ги е в същата стая по нареждане на Костадинов, а този един компютър е бил единственият с интернет в сградата на дирекцията. Същевременно там е имало и оптични кабели, чрез които се осъществявал достъпа до мрежата на МВР. Миленов и Николов отрекоха да са наясно с този факт.

От показанията на агентите от ДАНС задоволство изразиха както от защитата, така и от прокуратурата. На въпроси на журналисти адвокат Рангелов отговори, че служителите на СДОТО не са могли на първо време да съберат информация от компютрите, до които са имали достъп. От прокуратурата отказаха да коментират на този етап твърденията, но посочиха, че съдебната експертиза, която ще бъде прочетена в следващото съдебно заседание, ще разкрие доста от ключовите факти по делото.

Припомняме, че бившият директор на полиция в Бургас Милен Димитров беше дисциплинарно уволнен малко след като отказа достъп на служителите на ДАНС до секретния сървър в Областната дирекция на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама