Филип Хамънд: „Много вероятно“ „Ислямска държава“ е свалила руския самолет

12:02, 05 ное 15 / Свят 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Британският външен министър Филип Хамънд заяви, че е „много вероятно“ „Ислямска държава“ да е свалила руския пътнически самолет над Египет в събота, съобщава The Guardian. 

По думите на Хамънд предположението е базирано на „чувствителна разузнавателна информация“, въз основа на която се допуска, че на борда на самолета е имало бомба. 

Той обяви, че всички полети за Великобритания от египетския курорт Шарм ел-Шейх, откъдето излетя злощастния руски самолет, са спрени, докато не се установи, че летището е напълно сигурно. Външният министър увери, че ще бъде намерен начин около 20-те хиляди британски туристи, намиращи се в курорта в момента, да бъдат прибрани у дома в най-скоро време. Очаква се първите полети да бъдат още в петък. 

Междувременно, Константин Косачьов, председател на комисията по външни работи на руския парламент обвини Великобритания, че се опитва да упражнява „психологически натиск“ върху Русия заради въздушните удари над сирийската опозиция. 

„Геополитическата съпротива срещу действията на Русия в Сирия продължава“, каза Косачьов пред журналисти. „Колкото и неприлично да звучи, има много хора по света, които ще предпочетат умишлено и неоснователно да обвинят джихадистите за катастрофата“, заяви  той, цитиран от The Guardian. Депутатът добави, че Русия няма намерение да спира полетите от Египет. 

Припомняме, че в събота пътническият самолет на „Когалимавиа“ с 224 руски туристи на борда падна над Синайския полуостров в Египет. Оцелели нямаше. Според първоначалната версия самолетът се е разбил заради лошото време в района.

Още същия ден, обаче, египетският клон на „Ислямска държава“ се „похвали“ в Twitter, че свалянето на самолета е тяхно дело. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама