Депутатите отхвърлиха президентското вето за „Военна информация”

12:07, 05 ное 15 / Политика 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от Закона за военното разузнаване и гласува повторно текста. Това се случи с гласовете на 176 депутати – 159 бяха „за”, 15 „против”, а двама се въздържаха, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Според върнатите от държавния глава текстовете директорът на службата задължително трябва да има висше военно звание и да е на действителна военна служба. По този начин настоящият шеф на службата - Йордан Бакалов, назначен през май, ще се наложи да напусне поста. 

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев обяви от парламентарната трибуна, че ще внесе отново поправка в закона, която да позволи и офицери от резерва да могат да ръководят службата. По думите му военното разузнаване е най-закостенялата институция, а 36% от кадрите са завършили в СССР. 

Ангел Найденов от БСП изтъкна, че дебатът по ветото е сведен до персоналното назначение на директора Бакалов и че мотивите на президента звучат несериозно и обидно за военнослужещите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама