Седмо издание на фестивала "Светът е за всички" ще покаже творческите заложби на хора с увреждания в Русенско

12:12, 05 ное 15 / Култура 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фестивалът "Светът е за всички" ще се проведе за седма година в Русе, като за пореден път ще мобилизира и поощри творческите изяви на хора с различни видове увреждания и ще допринесе за превенция на социалното им изключване. На пресконференция днес организаторите на събитието от сдружение "Смело сърце" разказаха повече за традиционния вече фестивал, и за инициативите, които той ще представи и тази година. 

Предвидено е фестивалът да продължи два дни - 28 и 29 ноември, като ще включва изложба и концерт. Изложбата ще презентира различни предмети, изработени от хора с увреждания, ползващи социалните услуги в Дневните центрове, Защитените жилища, ЦСРИ и други. Ще бъдат представени рисунки, гоблени, детски играчки, декупаж. Втората част на проекта предвижда концерт, в който ще вземат участие хора със специфични потребности, които ще изпълняват различни произведения - от стихове и поезия, до песни и танци. 

Организаторите коментират, че общата им цел е да се мотивират хората с увреждания, като се осигури поле за изява на техните творчески умения. Организирането на подобен фестивал е от голямо значение, тъй като това е един от начините за интеграция в обществото, и много от тях чакат с нетърпение всяко следващо издание. Не на последно място хората с увреждания получават и възможност за изява и пълноценно участие в културния живот на Русе. Освен чисто презентационната част, ще бъде организиран и базар за техните произведения, чрез който ще бъдат събирани средства за различните социални услуги. 

Предвижда се във всички инициативи да вземат участие над 200 участника, които ще бъдат разделени в две възрастови групи: деца и младежи до 18 години, и лица над 18 години. 

Общата стойност на амбициозния проекта възлиза на едва 3 673 лв., от които 2 200 лв. са подкрепа от Община Русе, а останалите 1 473 са собствен принос. Водещ партньор по проекта е Областна администрация - Русе, а партньори са Областен обществен съвет за социално включване на хора с увреждания, Общински младежки дом - Русе, сдруженията "Регионална достъпност", Учителска подкрепа", "Воля", "Кураж", и "Смелост".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама