Местан пак охули реформаторите, "изгони" ги от властта

12:26, 05 ное 15 / Политика 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан за пореден път след изборите свика нарочна пресконференция, на която изнесе свое тълкувание за резултатите на своята партия и на Реформаторския блок. Основната му теза бе, че вотът за реформаторите е твърде нисък, за да останат те във властта.

“Има добре планиран сценарий за интерпретативна подмяна на изборните резултати. Тази манипулация на общественото съзнание има два основни елемента - първият е да се подцени резултатът на ДПС, а вторият е да се хиперболизира твърде скромният резултат на Реформаторския блок”, заяви Лютви Местан. Според него “силният резултат на ДПС се възприема като проблем на властовата формула и на стабилността на кабинета”.

Той припомни, че се смята, че ако реформаторите “биха имали силен резултат, това ще стабилизира властовата формула”. “Но те нямат”, отсече той.

“Вотът препотвърди позицията на ГЕРБ. Затова на опозицията ще й е трудно да поиска предсрочни избори. Но що се отнася до коалиционните партньори, ако местният вот е критерий, а той е, то техният резултат не потвърждава властовите им амбиции, властовите им позиции и усещането за преяждане с власт е още по-тягостно. А че ултранационалистите нямат никакво място във властта е теза, от която не само няма да отстъпим, а ще засилим говоренето си”, каза още Местан.

“Тази сутрин останах с впечатление, че и на ГЕРБ вече им е писнало от това хиперболизиране на скромния резултат на Реформаторския блок. Затова председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов оцени техния резултат не като слаб, а в градация - “много слаб”. С оглед на числата аз съм склонен да се съглася с оценката на г-н Цветанов”, продължи председателят на ДПС.

Това е поредната пресконференция, на която Местан, въпреки думите на представители на ГЕРБ, че коалицията е препотвърдена, твърди, че след вота Реформаторският блок няма място във властта. Още в изборната нощ той заяви това и намекна, че след нови избори партньорът на ГЕРБ в управлението може да е ДПС.

След изборите множество анализатори виждат в това планирано отдавна сближаване на ГЕРБ и ДПС и подготовка на почвата за коалиция между двете партии. Появиха се и мнения, че полицейският протест, в голямата си част, може да е част от по-голям сценарий за предсрочни парламентарни избори. Именно такъв ход би обосновал и внезапното усилие на Местан да “изчисти” образа на своята партия, като неуморно повтаря, че ДПС не е купувала гласове, коментират политолози.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама