Два нови центъра за хора с увреждания отварят врати в Бургас

12:43, 05 ное 15 25 876 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два нови центъра за хора с увреждания ще заработят от следващата година на територията на община Бургас. Общата стойност на двата проекта е за близо 1 млн. лева. Те се осъществяват по програма „Инициативи за обществено здраве“, финансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Договорите за тях вече са подписани, съобщи на пресконференция пред бургаските медии ръководителят на проекта Мая Велчева – директор на Дирекция „Европейски политики и програми” в Община Бургас.

Първият проект предвижда изграждането на Център за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания. Той ще се намира в парка на Минералните бани в сградата на бившата детска ясла, която ще бъде изцяло реконструирана, като към нея се предвижда да бъде изградена и пристройка.

Новият комплекс ще бъде зареден с модерно обзавеждане и специализирано медицинско оборудване. Той ще може да бъде посещаван от деца на възраст между 0 и 18 години, като се очаква да има по 20 посещения дневно или 5-6000 годишно.

На по-късен етап около сградата ще бъде изграден и плувен басейн с минерална вода, който да може да се ползва от децата с детска церебрална парализа. „Надявам се това да бъде заложено в новата капиталова програма на Община Бургас за 2016 г., която трябва да бъде приета от новия Общински съвет. Нашата амбиция е да създадем модерна база не само с привлечените средства, но и с допълнителен финансов ресурс. Нуждата от дневни центрове е голяма. Стремим се към предлагането на добри експертни услуги”, сподели зам.-кметът Атанаска Николова. Терапевтичните грижи за децата могат да бъдат съчетавани и с конна езда, когато базата се премести от парк „Езеро” в този на Минералните бани.

За децата ще се грижат добре обучени 11 медицински и немедицински специалисти: 1 педиатър; 1 психиатър; 1 невролог; 1 физиотерапевт, 1 кинезитерапевт, 1 рехабилитатор, 1 психолог, 1 логопед, 1 социален педагог, 2 - помощен персонал/санитари. Предвижда се да бъдат привлечени и доброволци. Предстои и обучение на 80 родители на деца, страдащи от  ДЦП, соматични увреждания, причинени от инфекциозни заболявания, аутизъм. От Общината обясниха, че за работата с новата медицинска техника ще помогнат и специалисти от Александровска болница.

Вторият проект пък предвижда откриване на Дневен център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства. Предвидено е той да се помещава в сградата на бившия Отрезвител. Там предстои да бъде извършен основен ремонт. Впоследствие ще бъде доставено обзавеждане и специализирано медицинско оборудване. В момента там има 12 помещения, които ще бъдат преустроени в шест.

В дневния център ще се предлагат различни видове лечение, като арт терапия, музико терапия, ще има и кулинарен клуб. Той ще обслужва около 30 пациенти на възраст между 18 и 65 години. За тях ще се грижат обучени медицински специалисти и немедицински кадри: психиатри, психолози, социолози, здравни медиатори и санитари.

Зам.-кметът по здравеопазването Лорис Мануелян обясни, че това са дневни центрове, които ще облекчат семействата на деца с увреждания и ментални проблеми. „Целта им обаче е да подпомогнат родителите, а не да съвсем да ги освобождават от отговорност”, допълни още той.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в града Георги Паздеров пък уточни, че голяма част от процедурите, които ще бъдат извършвани в центровете, се поемат от клиничните пътеки към НЗОК.

До този момент в Бургас има само две заведения, които предлагат подобни услуги. Това са Дом за медико-социални грижи за деца "Вяра, Надежда и Любов" и Медицински център "Николай Чудотворец". Според статистиката децата с трайни увреждания за 2014 година са 633 за цялата област, което според специалисти е сериозен повод за тревога.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама