Ненчев: Военните са относително спокойни

13:10, 05 ное 15 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До момента военни не са подавали рапорти за напускане и предполагам, че нямат особено основание. Това заяви военният министър Николай Ненчев пред журналисти днес, цитиран от БТА. 

Той отбеляза, че първоначално напрежението е било свързано с това, че се отнемат т. нар. 20 заплати при пенсиониране. “Премиерът вече направи изявление, че това няма да се случи, така че има относително спокойствие при нас”, коментира Ненчев.

Министърът добави, че на няколко пъти е призовал военните с намерение да напуснат да преосмислят решението си и той е в непрекъсната връзка с командирите и военнослужещите. 

Той припомни, че на вчерашния Съвет по отбрана военните ръководители са подкрепили призива му за въздържание и да не се проявява емоция. 

Ненчев отново благодари на военнослужещите за това, че са проявили мъдрост, спокойствие и уравновесеност и са направили всичко възможно да повдигнат авторитета на армията с тези свои действия. Той обаче напомни, че военните нямат право да стачкуват и предупреди, че ако военнослужещи излязат на протест тази вечер, както направиха в Пловдив снощи, ще има наказания, включително и дисциплинарни. 

Военният министър коментира, че решението временно да се прекратят полетите на военната авиация не е в знак на протест, а по-скоро превантивна мярка предвид вероятното недобро психологическо състояние след информацията, засягаща социалните придобивки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама