Прекратиха поръчката за летателния дрон на Община Бургас

13:34, 05 ное 15 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Бургас е прекратила обществената поръчка за закупуване на летателен дрон. Причината затова е, че се е явил само един кандидат. Това каза зам.-кметът по "Европейски политики и околна среда" Атанаска Николова. Както Topnovini.bg писа, през месец август Общината обяви публичен търг за купуване на летателната машина за над 140 хиляди лева, която да прави мониторинг на морските отпадъци.

"За съжаление имаше само една подадена оферта и това даде основание да прекратим поръчката. Ние наистина искаме да има съревнование и да изберем най-добрия апарат, който да върши работа за обследване чистотата на морските води и да помогне в разрешаването на проблеми, свързани с бедствия и аварии”, смята Николова. В най-скоро време се предвижда да има нова обществена поръчка.

Безпилотната летателна система трябва да е с вградена камера, която да е в състояние да изпълнява професионални научноизследователски мисии чрез въздушно наблюдение на отпадъци по бреговата ивица в реално време, както и в офлайн режим.

Дронът ще е полезен както на Община Бургас, така и на Пожарна безопасност, и на Морска администрация, които са давали препоръки в избора на апаратурата, така че тя да бъде използвана максимално оптимално.

Акцентът в ползването на летателното средство е бургаския залив и неговото опазване, но той ще се ползва и за нуждите на Басейнова дирекция – Варна и Института по океанология към БАН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама