Бургаски ученици се учеха да правят нарко-тестове

13:49, 05 ное 15 / Любопитно 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от горния курс на Природо-математическата гимназия в Бургас се учеха да правят нарко-тестове в Областната дирекция на МВР. Поводът за обучителното мероприятие бе Професионалния празник на българската полиция – 8 ноември.

Младежите проявиха огромен интерес по отношение на най-разпространените към момента видове наркотици – марихуаната и синтетичните дроги. Те останаха впечатлени от полицейските действия по неутрализиране на нарко-фермите и подвижни лаборатории да производството на синтетична дрога.Директорът на ОД на МВР Калоян Калоянов, който бе символичен домакин на инициативата, наблегна изрично и на скритите за учениците ефекти от ползването на въпросните наркотични вещества. Той уточни пред младежите, че наказателна отговорност се търси и за притежанието дори на една саморъчно свита цигара с марихуана.

Пред учениците експерт от Базовата научно-техническа лаборатория демонстрира и възможностите за сваляне на пръстови отпечатъци и сравнението им с базата данни. Посочени бяха приоритети в полицейската работа, както и ежедневните проблеми, свързани с опазване на обществения ред и гарантиране правата и свободите на гражданите.

Друго, с което младежите се запознаха, бяха предприетите мерки за засилена охрана в нощните клубове и увеселителни заведения на територията на община Бургас, както и полицейските действия по съставяне на актове при установяване на подрастващи без придружител след вечерния час. Изрично бе упомената отговорността при подправяне на официални документи, каквито са : ученическия бележник, дневника на класа, болнични бележки или лична карта, тъй като не един и два са случаите, констатирани от полицейските служители на подобни действия, извършени от подрастващи без да съзнават, че вършат документно престъпление.

В превантивното обучително мероприятие се разгледаха и възможностите за кариерно развитие в системата на полицията, като се наблегна на съществуващото конкурсно начало при подбор на кадрите в сферата на сигурността. Интерес предизвика и полемиката за предоставянето на „услугата сигурност” и в други държави от Евросъюза, както и възможността български полицаи да заминават на мисии зад граница.

В края на превантивната среща учениците поканиха старши комисар Калоян Калоянов да им гостува в училищна среда по проблемите на трафика на хора и компютърни престъпления, особено актуални напоследък в полицейската дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама