Втори ден полицаите в Шумен протестираха в обедната си почивка

13:56, 05 ное 15 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Нямам желание да се боря с вятърни мелници. Всички усилия, които един полицай влага да предложи сигурност на обществото не се уважават и не се признават”, заяви днес по време на втория ден на протеста на полицаите в Шумен един от напускащите системата на МВР. Ивайло Шипанов има 25 години работа в системата на МВР и над 30 години осигурителен стаж, които му стигат, за да се пенсионира.

“При нас нещата са плачевни, нещата не са оправдани финансово. Затова взех решението да напусна МВР. Нещата стоят така че е по-добре да се видиш с пари и да си здрав и по-спокоен отколкото да служиш в системата, защото си подложен на куп лишения на напрежение,  на постоянна готовност, а това изхабява”, добави Шипанов.

Той заяви, че неговото решение е окончателно. Взел го е заради това, че няма вяра в лоялността на системата към кадрите.

“От нас се изисква лоялност към системата и обществото, но на нас не ни се отговаря по същия начин”, заяви Ивайло Шипанов.

Днес служители на МВР в Шумен и колегите им от Охранително полиция за втори ден излязоха в обедната си почивка пред сградата на полицията, като по този начин показаха несъгласието с готвените промени в системата.

На днешния протест към членовете на Синдикална федерация на служителите в МВР се присъединиха представители на Синдиката на служителите в МВР дружество 12 към ОД на МВР в Шумен и на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР.

“С действията си искаме тези промени, които бяха вкарани “на тъмно” да бъдат изтеглени и след обсъждане със синдикатите да се внесат отново.”. Това каза Диян Димитров председател на синдикат на служителите в МВР дружество 12 към ОД на МВР в Шумен.

Диян Димитров обясни, че работи като експерт криминалист във Велики Преслав и има необходимия стаж за пенсиониране, но е на протеста, за да изрази своето и на колегите си несъгласие с готвените промени.

“При нас във Велики Преслав през миналата седмица постъпиха осем рапорта за напускане. Това за едно управление в състав от 60 човека не е никак малко. Проблемът е, че на мястото на предните напуснали, които доброназорно бяха отстранени от системата, няма никой назначен. Тези, които останахме поемаме и техните функции, което допълнително ни натоварва и дори води до изнервен ситуации”, заяви Димитров.

За да обясни на обществеността, че хората, които работят на гишетата в КАТ и Паспортна служба, не са държавни служители, но са от системата на МВР и също са лишени от социални придобивки говори и председателят на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР Цеца Димитрова.

Димитрова обясни, че по Закона за МВР в системата има три категории служители – първата са държавни служители по Закона на МВР с полицейски правомощия, втората са държавни служители по Закона за държавния служител, а третата категория са лицата, които работят по трудово правоотношение.

“Ние работим по Кодекса на труда. Нашите заплати не са толкова високи, но сме от системата на МВР и промените ни засягат пряко”, каза Димитрова.

“В параграф 10 е заложено лицата, които са на трудово правоотношение да не получават процент за прослужено време. Но този процент за прослужено време е регламентиран и упоменат в трудовия договор при започване на работа. При нас той е 1%, а за държавните служители 2%. С промените ни лишават от социалната придобивка да получаваме храна или левовата и равностойност, което е около 17% намаление на брутното ни възнаграждение. Тази придобивка остава само за държавните служители в системата”, каза Димитрова. Тя отново напомни, че т.нар. служители на гишетата работят по Кодекса на труда, но промените ги засягат и изрази надежда, когато гражданите направят разлика да намалят раздразнението, което имат към тях.

Председателят на синдикалното дружество към Синдикална федерация на служителите в МВР Стефан Гочев обяви, че символичния протест на шуменските полицаи ще продължи и утре.

“В неделя ще се присъединим към националния протест в София”, обясни последващите действия на полицаите Гочев.

На въпрос колко от служителите на областна дирекция ще пътуват за столицата Гочев отговори “Всички искат да дойдат. Но ще отидат тези, които не са на работа, останалите ще изпълняват служебните си задължения.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама