Полицейски протестър подви опашка и натопи военните за блокадите във Варна

15:01, 05 ное 15 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като вътрешният министър, г-жа Румяна Бъчварова, издаде заповед да се идентифицират всички служители на МВР, участвали в незаконните протести, варненските полицейски синдикати подвиха опашка и започнаха да топят колегите си от другите структури на Сектор "Сигурност”, които са на подчинение на Министерството на отбраната. Това стана ясно от думите на Цветан Банков от САС МВР – Варна, който иначе е пътен полицай.

В отговор на въпрос на Topnovini.bg дали според него полицейските протести във Варна във вторник и сряда са нарушили правовия ред, Банков заяви, че действително нормите са били прекрачени, но това станало поради наличие на "провокатори".

"Първоначалният ни замисъл бе да направим флашмоб и ние наистина това започнахме да правим. Имаше няколко човека от секретните военни служби, както и от затвора, които предизвикаха блокадата на кръстовището. Идеята ни бе да минем няколко пъти по пешеходните пътеки и да се изтеглим, без да предизвикваме задръстване”, е обяснението на синдикалиста.

По негови думи обаче провокаторите, които той не може да посочи поименно, така или иначе са успели да задържат протестиращите насред кръстовището и само благодарение на намесата на САС МВР и на Охранителна полиция положението е било овладяно за около 15-20 минути. "Разбирате, че такава маса от хора е трудно да бъде овладяна, но ние направихме всичко възможно”, изтъкна синдикалистът.

Относно заповедта на вътрешния министър за идентифициране на нарушителите той заяви, че със сигурност ще има проверки и провинилите се от системата ще понесат дисциплинарни наказания, които не изключват и уволнение от системата на МВР. 

"Напълно съм наясно кой кога е длъжен да се изтегли от една пешеходна пътека, защото работя в Пътна полиция”, заяви синдикалистът в отговор на въпрос не е ли ясно, че подобен флашмоб, при който участниците в движението на регулирано кръстовище не са се съобразили с факта, че светофарите светят не само зелено, би нарушил обществения ред и Закона за движение по пътищата.

"Ние сме категорично против подобни действия. За колегите ми полицаи от синдиката мога да гарантирам, че не са сред подстрекателите на блокадата”, подчерта Цветан Банков. Той увери, че на следващия протест, който е насрочен за 18 часа в петък, 6 ноември, пред сградата на МВР –Варна, няма да се стигне до подобни конфузни ситуации. "Пред общината сме заявили, че ще правим събрание и действително това ще се случи”, уверен е синдикалистът.

Относно присъствието на представители на синдиката КТ "Подкрепа" на протеста, Банков заяви, че организаторите от САС МВР не са ги канили, но пък всеки е бил свободен да се включи в демонстрацията.

Два дни по-късно Цветан Банков се опита да оспори твърденията в настоящата публикация. Продължението по темата можете да прочетете ТУК

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама