Репресивната мощ на държавата се стоварила върху бургаския омбудсман

15:16, 05 ное 15 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националният омбудсман Мая Манолова ще защитава бургаския си колега Таню Атанасов от „репресивната мощ на държавата”. Това заяви самата тя пред журналисти в Бургас. Манолова е на визита в града и региона от вчера, за да се запознае отблизо с проблемите на хората. Един от жалбоподателите обаче се оказал самият местен обществен посредник.

Опитвайки се да помогне на гражданка, Таню Атанасов се обърнал с писмо до българска институция с цел да изпълни вменените му в закона правомощия, давайки публичност на проблема и опитвайки се да посредничи. В резултат на неговата позиция от ръководството на Министерството на регионалното развитие изпратили преписката в прокуратурата и е започната предварителна проверка с твърдения, че бургаският омбудсман е препятствал изпълнението на законови задължения от органи на власт.

„Т.е. за това, че един обществен посредник си е позволил публично да представи проблем на гражданин и да се опита да посредничи, върху него е стоварена репресивната мощ на българската държава от позиция на силата. Категорично заставам в подкрепа на г-н Атанасов, аз също ще дам гласност на този случай с намерението и очакването това повече да не се повтаря. Защото ако общественият посредник, който защитава гражданите, ще бъде санкциониран, че си върши работата, това не е добре за демокрацията”, заяви Мая Манолова.

По конкретния случай е образувано дело пред съда по правата на човека в Страсбург – „Иванова и Черкезов срещу България”. То е едно от много редките дела, които са комуникирани като приоритетни от страсбургския съд. Общественият посредник е защитил според правомощията си гражданката в България и вместо органите да вземат необходимите мерки, те дават Таню Атанасов на прокурор. Според Манолова едно такова поведение на институцията плаче за съда в Страсбург и тя ще застане зад всеки един омбудсман, който си върши работа и върху който се упражнява натиск от подобен характер.  

Посещението на Мая Манолова в Бургас е първата нейна визита извън столицата в качеството й на национален обществен посредник. Вчера тя се срещна с жителите на рибарското селище Ченгене скеле. Днес отвори приемна за граждани в кабинета на бургаския омбудсман. Интересът е бил много голям, като бургазлии са се жалвали най-вече от монополите – енергоразпределителните дружества, топлофикациите, банките.

Сред типичните случаи е този на гражданин, изтеглил заем от 80 хил. лв., за да дострои своята къща в крайбрежно селище, който изпада в невъзможност да си плаща вноските. Междувременно къщата се изнася за публична продан. Първата оценка е от 200 хил. лв., не се явяват купувачи и в момента имотът се продава за 60 хил. лв. Това означава, че след като банката си получи част от сумата, продавайки ипотекирания имот, гражданинът и неговото семейство ще останат вечни длъжници. Първо, те ще се разделят с единственото си жилище, второ, ще останат да плащат поколения наред.

„Това поставя на дневен ред няколко въпроса. Генералният е този за закона за частния фалит, който пребивава в парламента, но така и ни е внесен за обсъждане в нито една парламентарна комисия. Мисля, че ползвайки експертите на омбудсманската институция, можем да помогнем за подобряването на този закон и отново да настояваме да бъде представен пред народните представители чрез председателката на парламента Цецка Цачева. Защото българските граждани са поставени в ситуацията да остават вечни длъжници поради това, че заради икономическата несигурност не могат да покриват своите задължения”, заяви Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама