БХК няма да оттегли номинацията на Джок Полфрийман за „Човек на годината“

15:46, 05 ное 15 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският хелзинкски комитет (БХК) няма да оттегли номинацията на Джок Полфрийман за годишните награди „Човек на годината“. Това заяви председателят на комитета Красимир Кънев пред протестиращите близки, роднини и съученици на Андрей Монов, който бе убит от Полфрийман през декември 2007, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Пред сградата, в която се помещават офисите на БХК в София, се бяха събрали и привърженици на столичния футболен клуб „Левски“, към чиито редици се числеше и Монов. Представителят на клуба Димитър Байлов и още неколцина сподвижници, се опитаха да влязат в офисите на организацията и завързаха спор на стълбището с Кънев. 

“Номинацията е направена от една дама, която ние не познаваме”, каза Кънев пред запалянковците и медиите. “Тя описва дейността на асоциацията, в която работи Полфрийман. Организацията работи от октомври миналата година и е свързана със защита на правата на затворниците. Всички членове на асоциацията са осъдени затворници. Тази номинация не е направена заради престъпленията, които са направили. Ние не видяхме причина да откажем, защото това означава на всички други номинирани да искаме свидетелство за съдимост.”

Кънев каза на родителите на убитото момче и на всички други родители, чиито деца са жертва на престъпления, че дълбоко съжалява, но тяхната (на БХК) дейност не може да бъде оправадние за загубата на живота на това младо момче (Андрей Монов).

Кънев увери събралите се протестиращи, че той ще се оттегли от журито, което ще избира победителя за наградата „Човек на годината“, тъй като е адвокат на Полфрийман пред съда по човешките права в Страсбург, където той е подал жалба. 

Съученичката на Андрей Монов Габриела Виденова изказа възмущението си от номинацията на Полфрийман за „Човек на годината“.

„За нас - близките, приятелите и роднините на Андрей, номинирането с такава чест на този убиец е най-малкото недопустимо и обидно и считаме, че това е гавра с паметта на нашия приятел“, каза тя и добави, че са комуникирали с Кънев, но позицията му е останала непроменена. „Затова сега сме тук“, каза Виденова. 

Тя уточни, че близките и роднините на Монов са разбрали, че БХК няма конкретни критерии по въпроса дали едно лице е осъждано или не, за да бъде допуснато до надпреварата за „Човек на годината“. „Тук трябва да има и морална оценка за това дали този човек е достоен“, каза Габриела Виденова. 

Около 15 ч. протестиращите се разпръснаха, но феновете на „Левски“ увериха, че ще предстои да уточнят къде и кога ще продължат с демонстрациите. 

Припомняме, че Джок Полфрийман бе осъден на три инстанции за убийството на Андрей Монов ба 28 декември 2007. Той бе признат за виновен, че е намушкал смъртоносно Монов и ранил неговия приятел Антоан Захариев. До последно Полфрийман твърдеше, че се е опитвал да спаси роми, нападнати от Монов и десетината му приятели, и е извадил нож при самоотбрана. 

Наградата „Човек на годината“ се присъжда от БХК на човек или организация заради конкретна правозащитна дейност. Номинираните трябва да отговарят на някои от следните критерии: да е прецедент в правозащитната сфера, да има значителен потенциал за обединяване и развитие на обществото, да вдъхновява към действие, да се отличава с гражданска доблест, да е новаторска и оригинална.

Сред номинираните тази година са и сайтът „Бивол“, неуспелия кандидат-кмет на София Виктор Лилов, общественикът Емил Джасим, предаването „Господари на ефира“, блогърът Боян Юруков, Асоциацията на европейските журналисти – България, игуменът на Кладнишкия манастир отец Рафаил, гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“, организации за ЛГБТ права, феминистки, организации за защита на Карадере.

За тазгодишните награди журито е в състав: Александър Кашъмов, Георги Господинов, Иван Бедров, Красимир Кънев, Красимира Величкова, Мария Черешева, Татяна Ваксберг и Яна Бюрер Тавание. Гласуването е през ноември, като както всяка година ще има и награда на публиката. За нея ще се гласува онлайн.

Наградите "Човек на годината" нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да отличат хората или организациите, които са фактор в общественото развитие. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама