Мая Манолова: В изборния кодекс не пише хората да се заключват в зали

16:50, 05 ное 15 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Никъде в изборния кодекс не пише хората да се заключват в спортни зали или на стадиони, не пише, че трябва да се отварят чували и да се крадат гласове от една партия за друга, не пише, че не трябва да се снабдяват с тонери, принтери, хартия и всичко необходимо застъпниците, за да имат информация за реалните резултати.

Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред журналисти в Бургас, коментирайки случилото се в зала „Арена Армеец” в София по време на изборите, предаде репортер на Бургас Topnovini.bg.  

Тя добави, че в кодекса пише, че тези 19 души в софийската Общинска избирателна комисия могат да бъдат удвоени и към тях могат да бъдат добавяни експерти. Това обаче е било отхвърлено от ЦИК.

„Кодексът дава всички възможности да бъде създадена адекватна и нормална организация за приемане на изборните книжа. Защо беше направено другото – не съм ЦИК, не съм и ОИК да кажа. Според мен органите, които са натоварени с важни публични дейности, трябва да могат да носят отговорност. Прехвърлянето на отговорност от институциите една на друга води до дестабилизиране на ситуацията и до влошаване на положението”, заяви Манолова.  

Според нея на много политически субекти не им харесва съществуването на преференцията в изборното законодателство, но тя е в полза на гражданите и Манолова ще защитава това им право да имат възможност да избират конкретна личност. Тя би подкрепила всички промени в закона, даващи възможност за повече мажоритарност.

Мая Манолова отказа да коментира резултатите на партиите на местните избори с аргумента, че е приключила с политиката в момента, в който е избрана за омбудсман.

За намаляването на социалните придобивки и отпуската на служителите от сектор „Сигурност” Манолова научила от съпруги на полицаи. Според нея притеснителен е фактът, че това решение е взето без диалог, че се съобщава внезапно и че не се чака мнението на другата страна. По този начин институциите демонстрирали неуважение към огромен брой хора, които са заети в сектор „Сигурност”, и това трябва да бъде коригирано. Вчерашните заявки за срещи между правителството и съсловните организации в МВР са дали надежда, че този диалог ще бъде възстановен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама