В Добрич бе открит мемориален знак в памет на таврийските българи

17:04, 05 ное 15 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мемориален знак в памет на таврийските българи, поели по трудния път към историческата си родина по време на Втората световна война, бе открит в Добрич. Той се намира пред сградата на Община Добричка, където се е намирала градската управа и там във времето на заселването си таврийските българи са уреждали статута си.

На обелиска е записано "В памет на таврийските българи, преселили се през 1943-1944 година в прародината си България с благословията на цар Борис III - Обединител".

На тържеството присъстваха посланикът на Украйна Микола Балтажи, дипломатът Иван Станчов, кметът на Добрич Йордан Йорданов, председателят на Общински съвет Добрич Иво Пенчев, областният управител д-р Маргарита Новоселска, досегашният кмет Детелина Николова, общински съветници, граждани. Сред гостите бяха и българи от днешна Таврия.

Паметният знак бе открит от кмета Йордан Йорданов и Георги Чунчуков – член на Инициативния комитет и зам.-председател на Общобългарски съюз „Истина“. Мемориалът бе осветен от архиерейския наместник на Добричка духовна околия отец Иван Дойчев.

Пред събралите се жители и гости на града кметът Йорданов подчерта, че монументът е потребност за обществото, за да помним историята си, защото народ, който не знае своята история е осъден да я преживее.

С инициативата показваме, че ние помним и ще съхраним в паметта си нашите изстрадали сънародници, които заслужават да бъдат почитани и уважавани, каза досегашният кмет Детелина Николова, по чиято инициатива бе внесено предложението за издигане на паметния знак в Общинския съвет на Добрич.

Посланикът на Република Украйна у нас Микола Балтажи заяви, че за него е чест и привилегия да бъде в Добруджа и благодари на ръководството на града за възможността да бъде издигнат паметния знак, който увековечава паметта за таврийските българи. Той припомни, че таврийските българи са били подложени на масова депортация от режима на Сталин и хиляди са загубили живота си.

Един от таврийските българи, гост на тържеството, Стефан Намлиев - председател на Приморското българско дружество „Съдружество” в Заположието, положи пръст от дома на Михаил Хаджийски, повел 2000 българи към България.

Паметният знак е направен изцяло с дарителски средства. Стойността му е около 5 000 лева. Негови автори са арх. Красимир Пампоров и инж. Йордан Йорданов. На музеят в град Бердянск те дариха макета на паметния знак. По думите на Георги Чунчуков, член на Инициативният комитет за издигане на мемориалния знак, това е единственият паметник на таврийските българи в страната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама