Обвинения за самоуправство грозят протестиращите служители на МВР

17:14, 05 ное 15 25 629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наред с административните нарушения, които са допуснали по линия на три закона (Закон за събранията, митингите и манифестациите, Указ за борба с дребното хулиганство, Закон за движение по пътищата), протестиращите служители на МВР биха могли да бъдат подведени под наказателна отговорност по чл. 323 от Наказателния кодекс (НК) – за самоуправство. Това съобщиха за Topnovini.bg специалисти в областта на наказателното право, които уточниха, че за да бъдат подведени полицаите под отговорност за престъпление от общ характер, гражданите трябва да сигнализират МВР или прокуратурата за това, че конституционното им право на свободно придвижване е било възпрепятствано по незаконен път.

Евентуално образуване на досъдебно производство за нарушаване на обществения ред във връзка с незаконните блокади на служителите на МВР би било в компетенцията на Районната прокуратура във Варна. Тук трябва ясно да се разграничи дали става въпрос за престъпление по НК или за постъпка, за която би се търсила отговорност по Указа за борба с дребното хулиганство. Това заяви пред Topnovini.bg говорителят на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров.

В Наказателният кодекс (НК) са регламентирани престъпленията против реда и общественото спокойствие. Наред с престъплението "хулиганство" едно от най-разпространените престъпления е и самоуправството, което е уредено в разпоредбата на чл. 323 от НК, която гласи, че:

"Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до 5 години и глоба до 1000 лева".

На теория, за да е осъществен съставът на престъплението "самоуправство", е необходимо деецът да внесе в съществуващото фактическо положение противоправна промяна, като това трябва да стане самоволно и под предлог, че осъществява едно оспорено му от другиго право.

Престъплението "самоуправство" е от общ характер. Това означава, че задължително трябва да се проведе досъдебно производство – разследване под ръководството на прокурор. Необходимо е обаче наличие на законен повод. Най-често това е съобщение до прокурора, дознателя или следователя за извършено престъпление чрез жалба.

Съобщението може да се подаде от всяко лице: пострадалия от самоуправството, трети лица, полицейски служители и т. н. Освен законен повод обаче трябва да са налице и достатъчно данни за образуване на наказателно производство. След като делото е от общ характер, цялата доказателствена тежест се поема от онези, които защитават публичния интерес – прокурор, дознател (следовател).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама