Лидерът на ГЕРБ в Айтос оглави местния Общински съвет

17:25, 05 ное 15 25 749 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Красимир Енчев, водачът на листата и лидер на ГЕРБ – Айтос, бе избран за председател на местния Общински съвет. Това се случи по време на първата сесия на Съвета след изборите, която се състоя днес, съобщиха от Община Айтос.  

Представители на петте политически сили, представени в Общински съвет – Айтос, бяха включени в комисията по избора на председател за мандат 2015-2019 г. За първи път от началото на промените предложението беше само едно – за Красимир Енчев. Подкрепата си за неговата кандидатура даде експредседателят на Общинския съвет и лидер на местната структура на ДПС Ружди Хасан.

Изборът беше таен - 27 от 29-те общински съветници гласуваха "за" Енчев, две от бюлетините бяха недействителни. Новият председател благодари за доверието и пое функциите си при избора на Временна комисия, която да подготви проект за Правилник за работата на Общински съвет - Айтос през следващите четири години.

Първото тържествено заседание на новоизбраният Общински съвет започна в 10.00 часа. Гост на форума беше зам. областният управител на Бургас Владимир Крумов.

Новоизбраните кмет Васил Едрев, кметове на 15-те населени места и 29-те общински съветници произнесоха клетва "да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите от община Айтос и да работят за тяхното благоденствие". Кметовете и съветниците получиха удостоверения за избора си от Ивайла Гаджерукова - председател на ОИК - Айтос. Кметът получи почетната огърлица на местната власт и благодари на гражданите за високото доверие.

Първото заседание на новия местен парламент се ръководеше от най-възрастния общински съветник - Дамян Денев, избран от листата на Реформаторския блок.

29 съветници от пет политически сили съставят новия Общински съвет в Айтос. Най-много са представителите на ДПС – 12, следвани от ГЕРБ с 9, БСП и БДЦ с по 3-ма и Реформаторският блок с двама съветници.

ДПС, ГЕРБ и БСП са партиите, които имаха свои представители и в предишния Общински съвет. ДПС е вдигнало броя на съветниците си на изборите на 25 октомври от 8 на 12. ГЕРБ регистрира най-висок ръст - от 4 през миналия мандат, сега общинските съветници на партията са 9. БСП пък двойно е намалила представителите си в местния парламент - от 6 на трима. Синята коалиция - Айтос, която имаше двама представители през мандат 2011-2015 г., запазва участието си в местния законодателен орган като Реформаторски блок с двама съветници през следващите четири години. ПП НДСВ и ПП "Лидер", които в коалиция имаха двама общински съветници, сега са с нова абревиатура - БДЦ и имат трима избраници в Съвета.

Броят на съветниците, които ще участват в работата на Общинския съвет за първи мандат, е почти равен на броя на съветниците с опит, които имат зад гърба си един, два и повече мандата. Дамите са 4, мъжете съветници – 25.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама