На кръгла маса представиха дейността на фондация „Надежда и домове за децата” в област Разград

19:06, 05 ное 15 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кръгла маса на тема  „Активната семейна подкрепа и междуинституционално сътрудничество– фактор за предотвратяване настаняването на деца в институция ” се проведе в Разград. На срещата присъстваха представители на Дирекции „Социално подпомагане“, отделите за закрила на детето от областта, ръководители на социални услуги – ЦОП, ЦСРИ и представители на общини от областта, съобщи Цветан Димитров, експерт комуникации ННС .

Целта на Кръглата маса бе да представи резултати от двугодишната работа на фондацията в област Разград, базирани върху активна семейна подкрепа като модел за екипна работа в подкрепа на децата и семействата, както и възможностите за сътрудничество между институциите и гражданското общество в процеса на предотвратяване настаняването на деца от 0-3 години в институция. Кръглата маса е в изпълнение на дейностите по проект „Стратегическа ДИ за премахване на институционалната грижа за деца от 0 до 3 години в България ” на „Надежда и домове за децата”- България.

Дейността на „Надежда и домове за децата” в област Разград стартира през януари 2014г. с подписване на споразумения с Областната администрация и с Община Разград.  През февруари същата година със заповед на областния управител бе създаден Областен Координационен механизъм по деинституционализация. Основната му цел бе да се решават трудни и сложни казуси за подпомагане на нуждаещи се семейства, с помощта на различните участници, ръководители и представители на широка система от държавни институции. През периода са проведени четири заседания на координационния механизъм. „Надежда и домове за децата” организира четири обучителни модула за екипите на механизма, както и обучение и супервизия за екипите на Отделите за закрила на детето и доставчици на социални услуги.

Основната част от дейностите на организацията се проведени в партньорство и съвместна работа с Отделите за закрила на детето в област Разград. Оказвана е семейна подкрепа по случаи на превенция на изоставянето и реинтеграция на деца в риск от изоставяне. Подкрепата обхваща цялото семейство и е насочена към преодоляване на криза, в зависимост от потребностите, целяща устойчивост и стабилност на родителите сами да се справят с отглеждане на децата. В резултат на двугодишната дейност по прилагане на метода за активна семейна подкрепа, организацията подпомогна  26 случая на семейства по превенция и два случая на превенция, с цел реинтеграция на деца-близнаци в биологичното им семейство.

96    души са били недиректни потребители, от които 52 деца /братя, сестри/ и 44 възрастни.

Две деца предстои да бъдат реинтегрирани от приемни семейства в биологичното си семейство.

Подкрепата е насочена към основни области от живота – условия на живот, семейни и социални взаимоотношения, поведение, образование, физическо и психическо здраве, както и към осигуряване на трудова заетост и подобряване икономиката на домакинството. Закупувани са хранителни продукти и памперси, мебели, перални, печки, заплащани са комунално-битови разходи – сметки за електричество и вода, за децата са отпускани средства за подготовка за постъпване в детска градина и училище, за заплащане таксата за детска градина. Оказвано е съдействие за вадене на лични документи, представяне пред телк, покриване на здравни осигуровки, лекарства и различни медицински интервенции. В работата по даден случай винаги са били търсени различни ресурси, които да помогнат ефективно в дадения момент.

Благодарение работата по превенция на изоставянето, и отчитайки и развитието на приемната грижа в областта през юли 2015г. с постановлление на Министерски съвет е закрит Дома за медико-социални грижи, където се настаняваха бебета и деца от 0 до 3 години. С премахването на институцията е изпълнена една от основните цели на НДД.

Сътрудничеството и подкрепата на организацията са насочени към оказване на съдедйствие на Община Разград за разкриване на нови социални услуги в общността в сградата на закритото ДМСГД . Надежда и домове за децата - България ще инвестира средства за закупуване на специализирано оборудване и автомобил за мобилна работа за Дневен център за деца/младежи с увреждания, който надяваме се, да заработи от 2016г.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама