Налагат дисциплинарни наказания заради незаконните блокади в Бургас

20:43, 05 ное 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дисциплинарни наказания ще бъдат наложени заради блокадите на бургаската улица "Христо Ботев". Това заяви директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов, след като и тази вечер полицейски служители отново спряха за момент движението по улицата.

Малко преди това между 50-60 служители на МВР се бяха събрали на протест на площад "Тройката", за да обсъдят проблемите в сектор "Сигурност". Група от около 20-тина човека обаче се отцепи от останалите и отново блокира за около 5 минути движението по Ботева на няколко метра от Областната дирекция на МВР. На място пристигнаха две патрулки, които пък затвориха движението от Билковата аптека до ПГЕЕ "Константин Фотинов".

При протестиращите дойде директорът на полицията старши комисар Калоян Калоянов, като ги предупреди незабавно да приключат с протеста. На място се появи и човек с камера, който записваше случващото се. Шефът на полицията обясни, че този запис ще бъде иззет, за да могат да бъдат идентифицирани хората нарушаващи обществения ред и съответно да им бъде наложено дисциплинарно наказание.

Преди това, на площад "Тройката", сред протестиращите бе и Генади Тенев – член на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на МВР – Бургас. Той каза, че са изпратили декларация до всички медии, с която отричат да са провокирали присъстващите на вчерашния протест да блокират улици.

"С нея заявяваме, че това не отговаря на истината. Имаме нарочни декларации от всички синдикати към служителите да спазват закона и реда в страната", коментира Тенев, като така и не стана ясно кои точно медии визира.

Той заяви и, че е възмутен от получената в Районните полицейски управления в страната заповед от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, в която е било написано, че всички служители на МВР, които протестират, трябва да бъдат идентифицирани и срещу тях да започнат дисциплинарни производства.

"Явно МВР има достатъчно ресурс да се занимава само със себе си. Интересно какъв ресурс тогава остава да се занимава с борбата с организираната престъпност и с нарушенията на обществения ред, щом всичко в момента се впряга към самоизяждане на МВР срещу служителите, които излизат на протестни действия. Интересното в тази заповед на министър Бъчварова е, че не се касае за присъствие и извършване на действия, които са незаконни, а въобще за присъствия на протестни действия. В момента колегите от София имат разрешение за блокиране на Орлов мост. Това също според нея ли е незаконно?", зададе реторичен въпрос синдикът. 

Според него снощното мероприятие, организирано от тях, е било абсолютно законно и не всички служители трябвало да носят наказателна отговорност. "Тепърва започват дисциплинарни проверки. Интересно е кой ще ги прави. Съставът на МВР е намален, постоянно напускат хора и в момента трябва да се ангажират такива да правят проверки на служители на МВР. Това означава, че и едните, и другите няма да си изпълняват служебните задължения", допълни Генади Тенев.

Интересно е, че голяма част от събралите се на протеста на "Тройката" днес не пожелаха да коментират нищо, вероятно от страх. Един от тях обаче все пак се престраши и сподели, че протестите ще продължават, докато нещата не се променят.

"Няма нищо ново, всичко си стои така, както си беше. Условията на труд са много зле. Ние сме около 60 човека, а работим с по 10 палки и белезници. Оръжията ни са от 1957 година, представете си как работят. Караме изтощителни нощни смени. Като цяло нещата не са никак розови при нас", твърди служител на Жандармерията, работещ от 2 години в системата.

Служители на МВР в Бургас заявиха готовност да се включат в Националния протест в столицата, който ще се състои на 8 ноември от 13.00 часа на площад "Народно събрание".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама