Вселенският патриарх Вартоломей І е на посещение в България

07:56, 07 ное 15 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Негово Светейшество Вартоломей І, Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Патриарх Вселенски е на официално посещение в столицата от 7 до 10 ноември по покана на патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.

Посещението на патриарх Вартоломей І у нас ще продължи до 10 ноември. Той ще бъде придружаван от Драмския митрополит Павел и от Адрианополския митрополит Амфилохий. Официалната програма на Вселенския патриарх ще започне на 8 ноември.

От 12.30 часа на 8 ноември започва срещата-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей І и на българския патриарх Неофит с деца на загинали служители от системата на МВР и с талантливи младежи в салона на Гранд хотел "София".

На 9 ноември от 10.00 часа на академична церемония в Големия салон на Българската академия на науките (БАН) на Вселенския патриарх Вартоломей І ще му бъде присъдено почетното научно звание "Доктор хонорис кауза".

През този ден държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи на Вселенския патриарх орден "Стара планина" - първа степен в Гербовата зала на президентството.

От 18.00 часа патриарх Вартоломей ще даде брифинг за представители на български и чуждестранни медии в зала "София" на гранд- хотел "София".

На 10 ноември в 8.30 часа в Министерския съвет ще се състои среща между Вселенския патриарх Вартоломей и премиера Бойко Борисов.

В 10.00 часа същия ден започва поклонническото посещение на Вселенския патриарх Вартоломей и на патриарх Неофит в Троянския ставропигиален манастир "Успение Богородично". Там двата патриарси ще извършат молитвено възпоменание на гроба на блаженопочиналия и приснопаметен български патриарх Максим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама