Варненски полицай изплю камъчето за "технологията" на масовите протести

09:55, 07 ное 15 25 788 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският синдикален лидер Цветан Банков, който защитава трудовите права на служителите от системата на МВР, изпрати в редакцията на Topnovini.bg – Варна писмо, с което се опитва да оспори истинността на публикация от 5 ноември със заглавие “Полицейски протестър подви опашка и натопи военните за блокадите във Варна”.

Местният синдикален лидер, който по професия е пътен полицай, се е засегнал от заглавието на статията, което било "с обиден и подигравателен контекст”.

На второ място Цветан Банков оспорва собствените си твърдения, които повтори цели три пъти пред репортер на Topnovini.bg, а именно, че не служители на МВР, а на Министерството на отбраната и на Министерството на правосъдието са предизвикали блокадата на кръстовището до мол "Двете кули” в сряда.

Без да е счел за необходимо да се обоснове докрай, профсъюзният лидер оспорва и твърдението, че от САС МВР не са канили представители на КТ "Подкрепа” на демонстрацията до мол "Двете кули” на 4 ноември, като "мотивите на репортерката остават неясни, поради каква причина е интерпретирала точните ми думи, че сме поканили неофициално представители на Подкрепа”, пише Банков.

В отговор на писмото на синдикалиста Topnovini.bg-Варна заявява, че:

1. Информационните материали, към които се числи жанрът "новина”, спадат към един от функционалните стилове на българския книжовен език – публицистичния. Добре е г-н Банков и неговите съветници в сянка да се запознаят с присъщите на този стил и на неговите подстилове семантико-стилистични категории, преди да оспорват което и да било заглавие в медия (Справка: Христина Станева – "Стилистика на българския книжовен език”, В. Търново, 2001).

2. Репортерката с "неясните мотиви”, която е с висше юридическо образование и с 6-годишен стаж като адвокат в областта на наказателното право, точно 3 пъти попита Цветан Банков дали е сигурен в това, което казва – че служители на секретните военни служби и надзиратели в затвора са предизвикали блокадата на кръстовището до мол "Двете кули”. И трите пъти Цветан Банков даде утвърдителен отговор, макар че не посочи конкретни имена. Телефонният разговор, който се проведе в ранния следобед на 5 ноември, четвъртък, стана достояние на всички дежурни репортери във варненската редакция на Topnovini.bg, тъй като спийкърът на апарата бе включен.

Нещо повече, в същия ден, 5 ноември, в сайта "Варна утре" е публикуван подобен материал, цитиращ разговор с Цветан Банков, в който се твърди, че "при проверка на един от демонстрантите, който отказал да се дръпне от пешеходната пътека, се оказало, че е военен".

3. Ако Цветан Банков действително казва, че е поканил неофициално на протеста край мол "Двете кули” друга профсъюзна организация – КТ "Подкрепа”, то дали всъщност не може да се направи обосновано предположение, че с цел изкуствено окрупняване на протеста е станал (неволен) подбудител/подстрекател на действия, които са довели до незаконна блокада на изхода на град Варна във вечерните часове на 4 ноември.

Topnovini.bg отхвърля категорично твърденията в писмото на Цветан Банков, а така също и опита му да оспори правото на Редакцията на рецепция на събития и процеси с висока обществена значимост, както и на тяхното пресъздаване с функционалните средства на задължителния за медийния дискурс езиков стил.

Екипът на Topnovini.bg във Варна декларира, че прилага не само необходимите оперативни, но и аналитични похвати и умения, за да отрази професионално, юридически коректно и максимално адекватно полицейските протести във Варна, като за нищо на света няма да си позволи да игнорира категоричната обществена позиция по този въпрос. Редакцията няма за цел да се възползва от създалата се ситуация, за да спечели симпатиите на което и да било професионално съсловие, защото това би било в ущърб на обществения интерес.

В името на плурализма Topnovini.bg публикува без редакторска намеса писмото на синдикалиста Цветан Банков, като заявява, че то няма и не може да отключи каквито и да било "защитни механизми” у журналистите, на каквито за съжаление българските "правоохранителни" органи разчитат открай време в своята работа.

"С уважение Ви уведомявам, че съдържанието на статията не отговаря на истината, като поначало самото заглавие е с обиден и подигравателен контекст, което е явно присъщо на Вашата медия.

Освен това думите в статията "Имаше няколко човека от секретните военни служби, както и от затвора, които предизвикаха блокадата на кръстовището", са интерпретирани и нагласени и вероятно целят противопоставяне между участниците в протеста.

На второ място изречението "Относно присъствието на представители на синдиката КТ "Подкрепа" на протеста, Банков заяви, че организаторите от САС МВР не са ги канили, но пък всеки е бил свободен да се включи в демонстрацията" отново не отговаря на истината като мотивите на репортерката остават неясни, поради каква причина е интерпретирала точните ми думи, че сме поканили неофициално представители на Подкрепа.

Моля за в бъдеще да корегирате журналистическия си език, тъй като ще потърся съответната отговорност от медията Ви за изнесените неистини в статията.

С уважение ! Ц. Банков”

Екипът на Topnovini.bg във Варна настоява синдикалистът Цветан Банков да докаже твърденията в писмото си, което стана обществено достояние по негова инициатива, в противен случай релевантна ще бъде хипотезата за клевета спрямо длъжностно лице по повод изпълнение на службата му. Ако Цветан Банков не може да докаже твърденията си, е редно да се извини публично на журналиста Нели Дерали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама