Проектират новия път Русе - Велико Търново до март, прогнозната стойност е 420 млн. евро

10:04, 07 ное 15 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектирането на високоскоростния път между Русе и Велико Търново се очаква да завърши до края на март, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол.

Трасето ще е част от Девети коридор Хелзинки – Истанбул и ще продължи в посока Габрово и Свиленград. Предвидени са връзки с магистрала „Хемус” и Прохода на Републиката, каза още министър Павлова.

Високоскоростният път между Русе и Велико Търново е първият етап от големия инфраструктурен проект. Въпросът за необходимостта от него бе многократно повдиган от местните власти и депутати от двата града.

Прогнозната стойност на проекта за трасето между двата града е 420 милиона евро. То ще се строи на три части, стана ясно от изказването на министър Павлова. Общата дължина на високоскоростния път ще е 118-120 километра. Проектантите работят по три варианта. След избора на един от тях разработката ще бъде подложена на оценка за въздействие на околната среда, обществени обсъждания, ще предстоят и отчуждения.

Очаква първият етап да включва изграждане на трасето между Русе и Бяла, което през годините се очерта като най-наситеното с тежки ПТП-та у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама