Истински истории от "живи книги" учат пловдивчани на толерантност

10:20, 07 ное 15 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жива библиотека отваря врати в Пловдивския културен институт днес.

"Станете част от това преживяване, което ни изправя пред собствените ни предразсъдъци и ни дава пример за приемане и толерантност", призоваха организаторите.

Проект "Живите книги" е иновативен начин за популяризиране и осъзнато приемане на демократичните ценности, правата на човека и в частност на хората от специфични общности - от различен етнически произход, бежанци, сексуални малцинства, с влошено психично здраве, бивши затворници.

Целта на този проект е да бъде ограничен расизмът, ксенофобията, словото на омразата и нетърпимостта в обществото чрез прилагане на метода на "Живите библиотеки".

Проектът е насочен към младите хора и дава възможност на участниците (в ролята на читатели) да се срещнат и разговарят с хора (книги) от различни социални групи, към които има изградени предразсъдъци и стереотипи в обществото ни по метода "Човешка библиотека".

"Книгите" разказват своята лична история, трудностите, през които са преминали и как живеят с наложения им стереотип.

Първата жива библиотека е организирана в Дания през 2000 г. на Roskilde Festival. Оригиналната идея е разработена от датска младежка неправителствена организация, наречена "Спри насилието". Учредителите я създават след бруталното убийство на техен приятел. През 2001година Съветът на Европа подкрепя метода и го прави част от провеждането на Sziget Festival – един от най-големите музикални фестивали в Европа. Живите четения набират все по-голяма популярност и последователи. До момента са проведени са над 100 Живи библиотеки в Европа и още толкова в повече от 60 страни по цял свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама