Стара Загора става столица на музиката и танца

11:36, 07 ное 15 / Култура 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на две седмици Стара Загора ще се превърне в столица на музиката и танца. От 23-ти ноември до 5-ти декември в Града на липите ще се проведе 46-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ), представящ панорама на постиженията и търсенията в музикално-сценичните изкуства у нас през последния творчески сезон. Организатори са Община Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора, със съдействието на Министерството на културата.

Почитателите на оперното и балетното изкуство ще се насладят на разнообразна фестивална програма. Тя е оформена след прецизна селекция от над 70 спектакли, създадени от различни български трупи. Безспорен успех е участието на съвременна българска творба, „Омагьосаният“, мадригална комедия от Божидар Спасов, спектакъл на Пловдивската опера. С представянето на танцовия спектакъл „Безвремие“ балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора демонстрира нови търсения и изразни средства в динамично развиващия се съвременен танцов театър. Фондация „Дарина Такова” представя операта „Лястовичката“ от Джакомо Пучини. 175-та годишнината от рождението на Чайковски ще бъде отбелязана с фрагменти от най-популярната му творба Лебедово езеро – част от спектакъла Viva la classica на Балет „Арабеск“. Незабравимият Лучано Павароти ще бъде почетен с концерт на талантливи певци от Италия, подкрепяни от фондация с неговото име.

Варненската опера ще участва със своя спектакъл на комичната опера „Дон паскуале” от Доницети, копродукция с „Театро Комунале” Модена, Италия. Още едно заглавие от Доницети операта „Лучия ди Ламермур” е премиера на старозагорци със сериозно международно участие.  Държавна опера - Бургас гостува с един нов и до известна степен нестандартен прочит на класическата мелодрама „Травиата” от Верди.

Специалният гост на фестивала е оперната прима Дарина Такова, която ще се срещне с публиката на 1 декември преди прожекцията на уникалния видеозапис на спектакъла на операта „Семирамида” от Росини – суперпродукция на Gran teatro de Liceu, Барселона, в копродукция с Росиниевия оперен фестивал в Пезаро, Teatro Comunale, Торино и Teatro Real, Мадрид с нейно участие. Ексклузивният видеозапис ще бъде излъчен за първи път в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама