Русенският хакатон стартира с много ентусиазъм и сериозен интерес

11:53, 07 ное 15 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сериозен интерес към второто издание на Ruse Hack, регистрираха организаторите от Русенския университет и Startup Factory.

Над 60 участници, разделени в екипи от 2 до 4 човека, се включиха в хакатона, над 30 са учениците, за които е обособено отделно направление, като особено внимание е отделено и на тридневния програмистки маратон.

Организаторите споделиха, че събитието е много добра възможност за млади ентусиасти и специалисти, които биха желали да започнат свой собствен проект или дигитален продукт. Тъй като такива в Русе не липсват, се очертава Ruse Hack да продължи да набира популярност, като в същото време насърчава и ученици с интереси в програмирането да се насочат към подходящи специалности във висшите учебни заведения, и в частност Русенския университет.

Темата на Ruse Hack v 2.0 e "Приложение за работа с външни данни". Целта е разработка на прототип на приложение (мобилно или уеб), което се свързва с външен източник на данни (чрез RSS, API, scraping или някакъв web service), изтегля данните, прави обработка и визуализира резултат.

Официалното откриване бе снощи, след което всички се захванаха сериозно със своите идеи и разработки. Тази сутрин ентусиазмът бе още по-голям и от рано "захвърчаха" клавиши из залите на Корпус 2 в русенската алма матер.

Експертно жури от водещи специалисти на софтуерни компании и хабилитирани преподаватели на Русенския университет ще оценят и класират представените разработки в неделя от 15 часа.

За всички участници ще има награди, осигурени от спонсорите и партньорите на събитието, сред които са Programista, Xogito, Visteon, Komfo, Sirma Group, Weberest, WebVox, PCDoctor, Networx, Superhosting.BG, a сред медийните партньори е и Topnovini.bg.

Първите пет проекта, оценени най-високо ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите. Наградният фонд е на стойност над 2 500 лв. Допълнителни награди ще бъдат специални сертификати от Русенския университет. За учениците, които са се представили най-добре, те ще се признават за кандидатстудентски изпит в университета за 2016 г. За студентите с добро представяне на хакатона сертификатът ще се зачита за отлична оценка в изпит по учебна дисциплина от учебния план на съответната специалност в Русенския университет

Прогнозите на икономисти показват, че търсенето на софтуерните специалисти ще продължи да нараства много бързо в България. В тази връзка правителството е разработило концепция, която предвижда 30 000 души да натрупат дигитални компетенции през системата на висшето образование. Освен тях, очакванията са още 20 000 да преминат през форма на професионално обучение, т.е. те ще получат т. нар. професия „програмист“. Концепцията вече е публикувана на Портала за обществени консултации.

През пролетта на 2015 година, в международната рейтингова класация U-Multirank, Русенският университет се представи изключително добре с обучението на студенти в професионалното направление „Информатика и компютърни науки“. В класацията се включиха 407 университета от целия свят, а резултатите показаха, че обучението по информатика и компютърни науки в Русенския университет не отстъпва по качество на аналогичното обучение в известни германски, френски, английски и други европейски висши училища.

В класирането Русенският университет е преди университети, провеждащи обучение в същото професионално направление, от Щутгарт, Хановер, Хамбург, Потсдам, Орлеан, Тулуза, Ливърпул, Нотингам и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама