Поетът Борис Христов с награда „Перото” за цялостен принос към литературата

11:57, 07 ное 15 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поетът и романист Борис Христов е отличен с наградата „Перото“ за цялостен принос към литературния контекст на България, която се раздава за първи път.

В категорията за поезия наградата получи Ани Илков със стихосбирката си „Подготовка за напускане на сърцето”. Катерина Хапсали спечели отличието за проза с романа си „Гръцко кафе”. Книгата „Бъди ми приятел” донесе наградата за детска литература на Юлия Спиридонова – Юлка.

За преводна литература се съревноваваха трима преводачи, които са превели „Физика на тъгата” на Георги Господинов, съответно на английски, френски и италиански език. Статуетката сред тях взе Анджела Родел за превода на романа на английски език.

Годишните награди „Перото” се връчват за първи път в тези пет категории. Те ще отличават и занапред постиженията в българската литература в периода от 1 юли на предходната година до юли на текущата година.

Номинациите за наградата са гласувани от членовете на Експертния съвет към Националния център за книгата към Националния дворец на културата (НДК), а жури в състав от творческите отдели на НДК избраха и победителите. 

Литературните награди „Перото” са пластики, изработени от световноизвестния скулптор проф. Емил Попов, чиито произведения са изложени в едни от най-известните световни музеи и галерии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама