Семейства и младежи от ромския етнос в Разград ще преминат обучения по проект

13:54, 07 ное 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Семейства и младежи от ромския етнос в Разград ще преминат обучения по проект „Достойно място за всеки”, съобщиха от Сдружението с нестопанска цел „Зорница” в Исперих, бенефициент по проекта. Той се изпълнява с партньорството на Женската независима ромска организация „Кармен” в Разград.

Проектът е финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Общият му бюджет е 5 536.75 евро, а продължителността му – шест месеца.

Проектът откликва на нуждата от създаване на условия за опознаване и разбирателство между етническите групи, ограничаване на нетърпимостта. Той цели ограничаване нетърпимостта в обществото, предлага иновативен подход за информиране и включване, и налагане на основните човешки права като част от ценностите на гражданското общество.

Специфичните му цели са повишаване на информираността за правата на гражданите (включително тези на европейските граждани), насърчаване на демократичните ценности и включване в различни инициативи на семейства и младежи от ромския етнос.

Проектните дейности включват провеждане на поредица семинари за повишаване информираността и мотивиране на участниците от целевата група и доброволците за участие в проекта. Предвидени са и практически занятия с 12 девойки и жени в три модула за подобряване на уменията им, повишаване на самооценката и придобиване на нови поведенчески навици.

В целевата група са включени шест ромски семейства, в които майките и дъщерите са на възраст между 10 и 14 години, както и доброволци. Обучителните семинари са на теми „Същност, принципи и форми на доброволчество и права на европейските граждани”, „Запознаване с институциите в България”, „Защо е важно образованието и каква перспектива ми дава то?”, „Ранните бракове и раждаемост в детска възраст – традиции, които да останат в миналото” и „Здравна профилактика, хигиена и ваксинация”.

Според екипа по проекта, с преминаването на обученията, участниците ще усвоят необходимите знания и навици за различни житейски роли, които да позволят на ромските девойки и жени да заемат без притеснение и с гордост мястото си в семейството и обществото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама