Над 1 милион лева ще трябват за почистването на реките в Бургаска област

14:16, 07 ное 15 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По груби изчисления над 1 милион лева ще бъдат необходими за почистването на речните корита и дерета в Бургаска област. Най-рискови са река Луда Камчия в община Руен, около село Вишна, река Двойница, която минава през Обзор и река Хаджийска в Несебър.

„Към нястоящия момент няма никаква опасност, но те определено се нуждаят от ремонт и почистване. Изисква се отстраняването на дървета и наноси от руслото на реката. Затлачванията с тръстика също са голям проблем. Отделно на места трябва да бъдат изградени диги, които да предотвратяват наводнението на земеделските площи в тясна близост. В процес сме на намиране на финансиране за всички тези проблемни зони“, обясни областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Той припомни, че още от началото на лятото са предприети аварийни почиствания на речните корита и дерета в областта, като работата е дала сериозен резултат. „За разлика от Вая, където се опитахме също да направим почистване, но тръстиката много бързо избуя. Въпреки това, специалистите казват, че и там има някакъв ефект, тъй като от езерото бяха извадени много дървета, клони и най-различни отпадъци“, допълни губернаторът.

По негови думи всички общини съдействали и помагали в почистването на речните корита и дерета, но се желае още доста финансиране, за да бъдат ликвидирани изцяло всички щети, които са налице в момента. Необходимите средства по всяка вероятност ще надхвърлят милион.  Ще се  разчита най-вече на държавния бюджет, на общините, евросредствата и в частност на програмите за трансгранично сътрудничество.

В закона за водите от тази година е предвиден и механизъм, чрез който наносите, които се събират в реките, да бъдат предоставени за закупуване на фирми, които имат интерес. Продажбата на наноса ще доведе до изчистване на речните корита и до освобождаване проводимостта на водата. „Вече съм възложил на моя екип да направи проучване кои корита най-спешно се нуждаят от почистване и да старираме пилотно с два-три проекта по тази програма“, каза в заключение Вълчо Чолаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама