Ларгото без арки и надзиди, разпореди културното министерство

14:47, 07 ное 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На Ларгото няма да има арки, независимо че проектът за Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" предвижда такива, съобщиха от Министерството на културата. Това разпореди ресорният зам.-министър Боил Банов, който замества министъра Вежди Рашидов, докато е в болнични.

Той е разпоредил и "консервационните надзиди на Ларгото, които имат за цел да запазят основите на оригиналните структури, да бъдат в символични размери", се казва в съобщението.

Припомняме, че на 13 октомври Рашидов нареди временно да се спре работата по консервацията и реставрацията на открития музей на Ларгото. Той реагира след сигнал на граждани, според които в процеса на строителните дейности е разрушена археологията и външният вид на находките вече не е автентичен, а дори бутафорен.

Въпреки забраната, тези дни подготовката за изграждането на арки продължаваше. Разпореждането на министерството е издадено след проверка на мястото, където протича изпълнението на проекта, уточняват от ведомството.

Когато се прекратиха действията по проекта, Ивайло Петков от Група "Град" каза пред София Topnovini.bg, че e късно да се спира работата по Ларгото при свършен факт. Според него прекратяването на консервацията и реставрацията доказва техните твърдения, че консултантите по проекта не са го представили обективно на възложителите, в случая на Министерство на културата. 

Работата по Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" трябва да приключи до 15 ноември, за да може да се влезе в срок за усвояване на парите от еврофондовете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама