Иван Костов предрече пълен мандат на правителството, българите били проевропейски настроени

15:16, 07 ное 15 / Политика 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Характеристиката след местните избори е стабилизация, която дава основания да се очаква пълен мандат, тоест окончателно излизане на политическата криза след предсрочните избори през 2013 и 2014 г. Това заяви ръководителят на Лабораторията за управление на рискове и бивш министър-председател Иван Костов в интервю за "Дарик".

По думите му протестите на полицаите не променят картината в страната, а местните избори са показали, че проруските партии - БСП, Атака и АБВ, които са се борили кой да представлява интересите на Кремъл в България, получиха трети удар след европейските и парламентарните избори.

"Те вземат много малък процент гласове. Това показва, че българският избирател предпочита окончателно избраният проевропейски и проатлантически път на страната", каза Костов.

Той коментира и резултатите на ДПС, които загубиха всички големи общини, които са управлявали досега, с изключение на Кърджали. Според Иван Костов е интересен начинът, по който са гласували избирателите на партията. По думите му не било тайна, че движението силно се е сближило с ислямисткия и османиски режим на президента Реджеп Ердоган в Турция.

"Резултатът показа, че българските турци и българските изселници не са поддръжници на политиката на Ердоган. Те са проевропейски турци - децата им са в Европа, работят в Европа и не може да се очаква, че те ще споделят идеята, че България е заден двор на Турция, както я определи премиерът Давутоглу", убеден е бившият тъмносин лидер.

Относно исканията на полицаите да не отпада правилото при пенсиониране да получават до 20 заплати на куп, Костов предложи те да останат, но за всяко провинение на полицай да се отнема от тези заплати.

"Защо не се приложи американското правило за бонусите при пенсиониране? Отнемане за всяко провинение - санкция. Да имаш право на 20 заплати, но да можеш да ги загубиш и да можеш да загубиш и допълнителното си пенсионно осигуряване, защото не си бил истински полицай”, предложи Иван Костов.

Според него по този начин от тези 40-50 хил. полицаи ще останат истински 30 хиляди, които са силно мотивирани да спазват закона и да накарат другите да го спазват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама