Боян Максимов: Реформата в сектор "Сигурност" е смъртоносен идиотизъм

16:49, 07 ное 15 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненецът Боян Максимов, който през лятото на 2012 година засне с телефона си спящи в патрулка полицаи, след което се превърна в мишена на техни колеги от ІІ РУП, заяви за Topnovini.bg, че реформите в сектор "Сигурност” са наложителни, но се правят по "най-неандерталския начин”. Освен управляващите Максимов разкритикува остро и т. нар. "опозиция”, която довчера е обсъждала същите тези реформи, а днес ги атакува.

Той е категоричен, че такива като спящите по време на работа полицаи не заслужават да вземат по 20 заплати накуп при пенсионирането си. "Защо обаче с некадърниците в МВР трябва да орязваш и всички останали, които си вършат съвестно работата и биха дали всичко от себе си, за да получат нашето одобрение, служейки на закона”, пита Максимов.

Според него е необходима както оптимизация, така и иновиране в МВР, "защото в Министерството на отбраната иновациите се въвеждат отвън, по линия на НАТО, имаме си и бойни дронове дори”, отбелязва той.

Максимов предлага на управляващите пакет от законодателни инициативи, който ще доведе поне до 70% по-малко жертви по пътищата, автокражбите ще останат в историята, а разкриваемостта на много други престъпления ще се увеличи в пъти.

Topnovini.bg публикува становището на Боян Максимов по въпроса за реформите в сектор "Сигурност”, което той подготви специално за Вас, нашите читатели:

"Вие виждате ли адекватна власт? Тази, привидната, в лицето на управляващото мнозинство, говори за реформи, а после се отказва от тях на другия ден. Запазена марка на Вожда… И вместо нещо да се свърши, започваме пак 7 дена да тресем държавата –  блокирани улици, всички медии заети само с тази тема (за протестите на работещите в сектор "Сигурност” – бел. ред.), служители на двете силови ведомства протестират по улиците. Докато нещата се успокоят, овладеят и прочие, ние губим време, защото някой тръгва да прави нещо наистина наложително, но по най-неандерталския начин!

Дойде време да се гласува Бюджет 2016 и решиха, че набързо, за 2-3 дни, ще орежат социални придобивки в двете силови министерства и това ще се нарича "реформа". Впрочем днес опозицията е много активна, заставайки зад засегнатите, макар че трябва да отстоява не само интереса на дадена група държавни служители и министерства, а на целокупния български народ. Ако опозиция все още съществува, на фона на резултатите от местните избори, днес тя атакува тези орязвания, а до миналата година самата тя ги обсъждаше, както и предходните кабинети, и нека бъдем честни – не им стискаше, защото са същите некадърници!

Иначе е наложително да има реформи, още повече в 21 век, когато от страна на технологиите за видеонаблюдение имаме примери колкото искате, от целия развит свят. Говорим, естествено, и за оптимизация, а не дори говорителката на ОД МВР-Варна, която ме нарече "селски глупак" в национален ефир, да вземе 20 заплати накуп, когато се пенсионира, защото била служител на МВР. Или може би спящите полицаи  заслужават по 20 заплати?...

Необходима е както оптимизация, така и иновиране в МВР специално, защото в Министерството на отбраната иновациите се въвеждат отвън, по линия на НАТО, имаме си и бойни дронове дори. Сложно е, скъпо е, но прокараш ли законопроекти, които да узаконят заснетото от камерите, те ще имат тежест в съда и няма да има вратички за заобикаляне на закона.

Така, с необходимите поправки, ще се увеличи и събираемостта на вземанията от наложените наказателни и административни глоби, актове и фишове, но и ще се подпомогне работата на криминалистите, борещи се с проституция, наркотици, убийства, и т.н.  Дотук си говорим за поне 3 законови поправки.  А с оглед обществената поръчка от национално значение за камери, пултове, софтуер, монтаж, поддръжка, гаранция, може да се наложи и промяна в Закона за обществените поръчки.

Сега, предполагам, разбирате, че това, което се случва, не е реформа в сектор "Сигурност", а смъртоносен идиотизъм. Реформа означава да отсееш и полезното от вредното и некадърното, цитираният от мен пакет от законови поправки – за широкомащабен видеоконтрол, събираемост на вземанията от глоби, обществената поръчка с национално значение, за да има възвръщаемост на инвестицията, и най-важното - превенция на престъпността и контрол на МПС –  ще доведе до поне 70% по-малко жертви по пътищата, автокражбите ще останат в историята, а много други престъпления ще имат доста по-висока разкриваемост от смешните 1-2% на Столичната дирекция на вътрешните работи. 

Второ, реформата ще гарантира поне 400% по-високи приходи в КАТ. Умните и модерни решения – да си получиш на имейла акта със снимка, но и да си го платиш веднага. Това са реформи, а не рязането на заплати при пенсия. Защо трябва с некадърните в МВР до орязваш и всички хора, които си вършат съвестно работата и биха дали всичко от себе си, за да получат нашето одобрение, служейки на закона?!  

От друга страна, нормално ли е, след като българският народ се стопи с 1/3, на полицията да й се увеличава щатът? И този политически идиотизъм се експонира и преекспонира от тълпите, защото сега охраняваните и возени с наши пари от НСО ни гледат сеира, докато се делим на подкрепящи и не полицаите.

Министър Бъчварова –  тази жена не разбира от политика. А това, което в бързината тя трябваше да свърши под натиск на Горанов, по модел на Ненчев, който също не знаел (?!?)... Това е работа за поне 20-30 депутати от 3-4 парламентарни комисии, седмици работа, дискусии и обществени обсъждания, преди тези законови поправки да се внесат и прокарат на първо и второ четене, а после – да се разпишат от президента и да се обнародват в Държавен вестник.

Всичко е измислено, не ни се налага да откриваме Америка, нито топлата вода, а да си пригодим законите. Инвестираме веднага и спасяваме най-малко 500 жертви по пътищата на година, да не говорим за хилядите други престъпления. Досега никой не свърши това, за съжаление не виждам и консенсус, че това трябва да се свърши.

Докато това не се случи, всеки ден по пътищата ще умират хора, а хиляди ще стават жертви на престъпления от най-различен характер. Именно затова този въпрос е от национално значение."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама