ЧСИ-тата искат електронни търгове и налагане на глоба за неплащане на задължения

17:51, 07 ное 15 25 630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въвеждане на електронни търгове при публичните продажби на движими и недвижими вещи, налагане на глоба при всяко неизпълнение на задължения за лични отношения и непредаване на дете и възможност за изпълнение върху марки и патенти. Това са част от предложенията на Камарата на частните съдебни изпълнители за изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), съобщава "Правен свят".

Първото предложение на камарата е да се регламентира, че по писмено искане на една от страните съдебният изпълнител да може да провежда електронни публични търгове на вещи. Идеята е те да се извършват чрез специална единна онлайн платформа, която да бъде изградена и поддържана от Министерството на правосъдието.

Председателят на камарата Георги Дичев обясни, че анализ на гилдията е установил, че електронни търгове се провеждат успешно в Унгария, Латвия, Казахстан.

"Предимствата са огромни. Съдебният изпълнител на практика не участва в тази процедура, всичко се извършва по електронен път. Наддавачите не се познават един друг, не знаят колко предложения има. Въобще липсват възможности за злоупотреби. На практика органът, провеждащ търга, само подава информацията в платформата за търгове, а самото наддаване се извършва компютъризирано. Това прави търговете надеждни и прозрачни. С електронните търгове се премахват писмените оферти и се елиминира подаването на множество оферти", каза Дичев.

Частните съдебни изпълнители стигат и по-далече в идеите си за приложенията на тази платформа за електронни търгове. Според тях тя може да бъде използвана още преди да се е стигнало до принудително изпълнение. Най-общо предложението им е да се даде възможност на длъжник, който признава, че има да дава и иска да плати, но за целта трябва да продаде имот, да го направи на е-търг. Това ще става само по негово изрично желание и със съгласието на ипотекарния кредитор.

Ако родител не предаде детето доброволно, съдебният изпълнител да може да му налага глоба по чл. 527 ал. 3 ГПК за всяко неизпълнение, както и със съдействието на полицейските органи и кмета на общината, района или кметството да отнеме детето принудително и да го предаде на взискателя. Това е друго законодателно предложение на КЧСИ.

Камарата предлага още в ГПК да бъде създадена нова глава "Изпълнение върху права върху обекти на индустриална собственост на длъжника". Т.е. да се уреди възможността изпълнението да бъде насочено върху правото върху марка, патент, полезен модел, промишлен дизайн, топология на интегрална схема и сертификат за сорт растение и порода животно.

"За 10 години ЧСИ са възстановили на гражданите и бизнеса 6,025 млрд. лв., а 560 млн. лв. са постъпили директно в държавния бюджет. Косвените ползи за гражданите, търговците и икономиката, а от там и за фиска трудно може да бъдат измерени", каза още Георги Дичев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама