Влаковете от София до Драгоман и Елин Пелин ще се движат със 160 км/ч

18:31, 07 ное 15 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектите „Модернизация на железопътната линия София - Пловдив - жп участък София - Елин Пелин“ и „Модернизация на железопътната линия София - Драгоман предвиждат модернизация на железопътните отсечки по главните коловози. Ще се увеличава скоростта на движение до 160 км/ч. за пътнически и 120 км/ч. за товарни железопътните състави по отсечките.

Това става ясно от писмен отговор на транспортния министър Ивайло Московски относно питане на депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

В новия график за движение на влаковете, който влиза в сила през декември 2015 г., могат да се пуснат и директни градски пътнически влакове от Банкя до Казичене.

Директните влакове ще прекъснат сегашната практика пътниците да се прекачват и чакат друг влак на Централна гара за да се придвижат в рамките на София. Подобрението обаче би могло да се осъществи само ако БДЖ-Пътнически превози изявят желание това да се случи.

Най-голям интерес от придобивката биха имали жителите на Банкя, но и на цяла София, заради работещите в индустриалните зони около жп линията, които в момента нямат удобен и редовен транспорт до центъра на града.

Евентуалното пускане на директните влакове би могло да се счита за първа стъпка към изграждането на градска железница в София, по подобие на тези в Берлин, Виена, Будапеща и други столици в Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама