Отхвърлиха искането за повторна проверка на бюлетините за съветници в Каолиново

16:13, 09 ное 15 / Политика 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със свое решение Административен съд (АС) – гр. Шумен потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Каолиново за избиране на общински съветници при Община Каолиново, съобшават от институцията.

Делото е образувано по жалба на Тефик Али Хасан от с. Тодор Икономово, община Каолиново, в качеството му на кандидат на общински съветник, издигнат от ПП ГЕРБ – Каолиново, в местни избори 2015г., против Решение № 126 от 26.10.2015г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) - Каолиново за избиране на общински съветници в Община Каолиново.

Доводите на жалбоподателя се свеждат до неправилно определяне броя на мандатите за общински съветници и по-конкретно, определянето на избраните за общински съветници кандидати на партиите и коалициите, като се отправя искане за повторна проверка на всички бюлетини от проведените избори за общински съветници в Община Каолиново, с оглед наведените твърдения за наличие на допусната грешка в пресмятането, и за установяване на действителния вот на гласоподавателите в общината.

В мотивите на съдебното решение са изложени аргументи, обосноваващи неоснователността на жалбата на Тефик Хасан.

В хода на съдебното производство съдът остави без уважение искането на жалбоподателя за назначаване на съдебно-техническа експертиза със задачи за вещото лице да извърши повторно преброяване на подадените бюлетини и да отрази действителните бюлетини по отношение на проведените избори, тъй като инициаторът на производството не навежда конкретни твърдения за неправилно вписани действителни гласове в конкретно посочени секционни избирателни комисии.

Съдът призна за недоказано и оспорването от страна на Тефик Хасан на истинността на представените от ОИК – Каолиново 24 броя протоколи на СИК от територията на Община Каолиново и на Протокол на ОИК – Каолиново от 26.10.2015г. за избиране на общински съветници.

След извършена служебна проверка съдът е приел, че не са установени допуснати нарушения в изборния ден, отразяващи се на вота, като във всички представени протоколи – тези от съответните секционни комисии и от ОИК, съдът е констатирал, че изборният ден е преминал в спокойна обстановка, без да са подадени жалби или сигнали, съдържащи данни за извършени нарушения.

Съдът е посочил, че не са налице и допуснати нарушения при отчитане на действителния вот. От съдържанието на приложените по делото изборни протоколи съдът е заключил, че същите не са подписани от член на СИК или на ОИК с особено мнение, както и че не съдържат данни за наличие на спор между членовете на комисиите по отношение действителността на подаден глас. Съдът е констатирал, че в някои от приложените протоколи на СИК са извършени поправки, които не са подписани от всички членове на съответната комисия, а само от председателя, заместник председателя и секретаря, което не представлява съществено нарушение на процесуалните правила, доколкото не се отразява върху отчитането на действителния избор. Съдът се е аргументирал с правилото на чл. 441, ал. 5 от Изборния кодекс, обосновавайки извод, че неподписването на протокола само в тази му част от всички членове на СИК при извършена поправка, не го прави недействителен.

В допълнение към изложените мотиви за липса на допуснати нарушения при отчитането на вота, съдът е посочил, че в състава на СИК и ОИК изборното законодателство предвижда участието на лица, предложени от различни политически сили на квотен принцип, както и на т.нар. „застъпници”, участващи в изборния ден и в броенето на гласовете, и при преценката от страна на комисията кой глас е действителен и кой е недействителен. В тази връзка жалбоподателят не е представил доказателства за нарушаване на правата им във връзка с преброяването на гласовете, съответно за извършване на преценка по отношение действителността на определен глас, поради което съдебният състав е приел, че жалбата е неоснователно и в тази `и част.

По тези съображения решаващият съдебен състав е приел, че при провеждане на избор за общински съветници в Община Каолиново не са допуснати нарушения, които да водят до изборен резултат, различен от обявения с обжалваното решение, поради което е счел депозираната от Тефик Хасан жалба за неоснователна и е потвърдил административния акт.

Решението на АС – Шумен подлежи на касационно обжалване в 7-дневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд на Република България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама