90 свидетели на разпит по делото срещу изборите в София

17:46, 09 ное 15 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото за исканото от БСП касиране на изборите за общински съветници в София беше отложено за вторник, предаде репортер на София Topnovini.bg. Свидетелите, които съдът ще разпита са близо 90.  

Днес Върховният административен съд отложи заседанието, тъй като не всички жалбоподатели се явиха. Друг проблем се оказа и че съдът е решил да обедини всички жалби за избора на общински съветници в едно дело. Това обаче не се понрави на столичната организация на социалистите, които поискаха да не се дава ход на делото днес.

„Видно е, че не бяха приети исканията за конституиране на отделни съдебни производства, а всичко е обединено в едно. Видно е, че имаше и нарушение, свързано с призоваването на жалбоподатели, някои не бяха уведомени. Ние искахме да бъде привлечена като страна в делото Софийска градска прокуратура, което очевидно не беше направено“, обясни лидерът на БСП- София Калоян Паргов.

Така, заедно с колективната жалба на БСП-София за касиране на изборите, съдът ще разгледа и едноличните жалби, които са подадени от общински съветници от други партии. Един от новоизбраните общински съветници от групата на реформаторите е Иво Божков. Той също беше в залата, за да чуе отговора по жалбата, която е подал. Божков обясни, че не е за касиране на изборите, но търси справедливост.

„Има много секции в София, където не са отчетени както преференциите, така и реални гласове за партии. В моя случай това са неотчетени преференции на мое лично име, но и неотчетени преференции за всички партии. Например в 44-та секция в район „Красно село“ преференциите за всички партии са нула, което е очевидно ненормално“, обясни Божков.

Той допълни, че повторното преброяване няма да доведе до много различни резултати. Божков заяви още, че въпреки множеството сигнали за нередности по изборите в София, които други членове на Реформаторския блок изтъкнаха, партията няма да внася колективна жалба в съда.

Като заинтересована страна по делото в съда се яви и първият в листата за общински съветници на реформаторите- Трайчо Трайков.

„Надявам се, ако има някакви сбъркани бюлетини, защото чувам тук някакви ужасни истории, за това как се е драскало, как са се променяли числата, това да стане ясно от решението на съда“, каза той.

По думите му проблеми е имало и около преференциалния вот и за него. В много секции той имал нула преференции, а негови роднини са гласували там.

Припомняме, че преди седмица БСП- София официално поиска касиране на изборите в София. В колективната си жалба левицата сигнализира за няколко типа нарушения, за които има над 20 свидетели, които ще дадат показания в съда.

„Надявам се в активността и обективността на съда. Тук не става въпрос за името на един съветник или на една партия, която обжалва изборите. Тук става въпрос за прозрачността и за изборния процес и залогът е демокрацията“, каза днес Калоян Паргов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама