Представят изложба, посветена на Петър Увалиев в Русе

06:51, 10 ное 15 / Култура 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С фотоизложба, премиера на книга и филмова поредица се припомня живота и творчеството на един от най- влиятелните и световно признати български интелектуалци от втората половина на ХХ век. В Русе започва поредица от събития, посветени на неговата стогодишнина, съобщават организаторите.

Пътуваща фотоизложба със заглавие „Черно- бели следи от един многоцветен живот”, подбрана и обработена от Иво Хаджимишев, ще бъде отворена за посещения от 10 до 23 ноември в зала „Русе” на Регионалния исторически музей. Уникалните и малко известни документални кадри разкриват различни периоди и страни от живота на българския интелектуалец, дипломат, театрал, майстор на словото, преводач, незабравим глас от радиоефира, изкуствовед, учен, преподавател, филмов творец. Откриването е днес, 10 ноември, от 17.30 часа.

Пак в Регионалния исторически музей, утре, 11 ноември, от 17.30 часа в зала Батенберг” предстои русенска премиера на книгата с радиобеседи „ПЕТ МИНУТИ С ПЕТЪР УВАЛИЕВ, част I” на Издателска група АГАТА-А. Заглавието е название на рубриката, която Петър Увалиев води в българската секция на Радио БиБиСи през последните години от живота си. Този двутомник включва радиоесета, писани и четени в периода 1988–1998 г., като по-голямата част от тях са именно прочутите „пет-минутки“.

Освен откровенията, които съдържат, те имат и още едно характерно свойство – показват истински нежното отношение на автора към езика. Страстта му да придава на полуизченалите от българския език думи нов живот е видна на всяка страница. „Говоря пет езика – казва той, – но 24 май е бил и си остава най- необходимият ми български празник.“

Работил със световноизвестни колоси на културата като Чаплин, Фелини, Антониони, Мастрояни, той остава до болка верен на българския език и на всичко българско. Сред специалните гости на събитието са проф. Соня Рув-Увалиева, Таня Петрова (издател) и доц. Огнян Ковачев (съставител).

Част от филмовото творчество ще бъде представено в поредицата „Петър Увалиев (Pierre Rouve) - връстник на българското кино”. Прожекциите са на 13-ти, 17-ти, 19-ти, 20-ти и 21-ви ноември от 16 часа в зала „Княз Александър I” на Регионалния исторически музей, входът е свободен, съобщават още организаторите на събитието.

Стогодишнината на Петър Увалиев (Pierre Rouve) се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. На повечето от проявите в Русе ще присъства лично съпругата на Увалиев, проф. Соня Рув-Увалиева. Тя ще участва и в тържествата за 70-годишнината на Русенския университет "Ангел Кънчев", който я удостоява с титлата „Доктор хонорис кауза” през 1999 г.

Организатори на честването са Регионалният исторически музей в Русе и Фондация „Увалиеви”, със съдействието на Русенски университет "Ангел Кънчев", Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" – Русе и Bulgarian Food UK – Ventex BG.

За Петър Увалиев, познат още като Пиер Рув: Дипломат, автор, театрал, семиотик, университетски преподавател и преди всичко българин и родолюбец, и то „не по занаят, а на инат”, Петър Увалиев от дете до сетния си дъх вярва, че България и Европа са неделими. Доказва го с яркия си и многопосочен жизнен път.

Макар и в емиграция, като „езиков сирак” (както сам се нарича) той и преживе, и след смъртта си е висок духовен пример и професионален връх за няколко поколения българи. Невидим, деликатен и официозно премълчан, но същевременно последователен, категоричен и упорит, неговият принос в развитието на българските медии, култура и изкуства е значим и съзидателен.

„Аз никога не съм търсил онези страни на българския живот, които трябва да бъдат оплюти” – споделя той в една от радиоизявите си. „Защото те нарушаваха и собственото ми самочувствие. Търсил съм малкото, което може да бъде похвалено.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама