Водата на осем обществени чешми в Шумен е била извън нормите през октомври

07:34, 10 ное 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водата от 8 от обществените чешми в Шумен не отговаря на здравните норми по показатели колиформи и Е. коли, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Шумен

От изследваните през октомври 10 проби по микробиологични показател на здравните норми не отговарят: водите от чешмите до к-с „Орбита”, до к-с „Кьошковете”, в кв.”Б. Българанов” до „Бабешкия мост”, до ТПК „Пчела”, по пътя за кв. “Дивдядово”, в кв. “Дивдядово” до к-с „Бохеми”, кв. “Дивдядово” до р. Поройна и на ул. „Янко Сакъзов”.

Водата от чешмата на ул. “Янко Сакъзов”не отговаря  на хигиенните норми по показател нитрати. При максимално допустима стойност за нитрати 50 мг/л във водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” са измерени 90 мг/л.

По химични показатели са изследвани 35 водни проби. От тях 2 не отговарят на изискванията по показател нитрати и по показател калций.

При нормативно определена максимална стойност за нитрати в питейната вода 50 мг/л за с. Овчарово е получен 94 мг/л лабораторен резултат. При допустима максимална стойност за калций в питейната вода 150 мг/л за с. Кълново е получен лабораторен резултат 168 мг/л.

По микробиологични показатели са изследвани 35 проби вода. Всички отговарят на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата предназначена за питейно-битови цели (ДВ бр. 30/2001 г., изм.) – 0% нестандартност за периода.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама