Евгений Дайнов: Протестът на полицаите не е легитимен

08:54, 10 ное 15 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестът на полицаите не е легитимен и това е описано подробно в Наказателния кодекс в раздела за престъпления против републиката. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия политологът Евгений Дайнов. Той обясни, че ситуацията е много деликатна, тъй като вместо да осигуряват спокойствието на общиството, органите на реда се вдигат на бунт.

"Когато невъоръжени граждани блокират кръстовище, се казва гражданско неподчинение. Това не е законно. Но когато въоръжени блокират кръстовище – това вече е бунт", обясни Дайнов. Политологът добави, че кабинетът показва слабост като отстъпва пред исканията на полицаите.

„Когато се вижда, че държавата отстъпва в паника, че полицията не й се подчинява, в тази ситуация всички тайни интереси тръгват да атакуват“, смята Дайнов.

Според него ще бъде направен опит за отстраняването на Реформаторския блок от управлението, както и на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

"Лютви Местан, ДПС и една камара хора твърдят непрекъснато, че Реформаторите са лоши, лоши, лоши и трябва да бъдат махнати. Сега се добавя и Румяна Бъчварова. Всички разбират, че тя е прогресивен и граждански човек, който стои малко странно в ГЕРБ", заяви политологът.

Икономистът Владимир Каролев, който също беше гост в студиото, припомни статистиката, според която България е на осмо място в света по брой полицаи на глава на населението.

„Митингът стартира незаконно”, коментира Каролев факта, че полицейския протест стартира по-рано с един ден от планираното, и то блокирайки столични булеварди. Каролев коментира и подозренията на Дайнов по отношение на реформаторите.

„Реформаторския блок е по-силен, отколкото е електоралната им сила. Ако Реформаторите напуснат коалицията, това ще е голяма криза и ГЕРБ ще загуби голяма част от легитимността си в Европа” , заяви Каролев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама