Симфоничен оркестър изнася концерти пред ученици от сливенски училища

09:55, 10 ное 15 / Култура 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Симфоничният оркестър на Сливен започна изнасяне на поредица от концерти пред ученици от  училищата в града. Инициативата продължава и днес и обхваща учениците от 1 до 4 клас от VII-мо Основно училище "Панайот Хитов",  IX-то  Основно училище „Св. св. Кирил и Методий", XII-то  ОУ „Елисавета Багряна", Начално училище "Васил Левски", III-то ОУ "Д-р Иван Селимински", IV-то ОУ "Димитър Петров" и др.

Директорът на Симфоничния оркестър Даниела Дякова посочи, че с музикално-образователните концерти се цели да бъдат привлечени все повече почитатели на класическата музика и да се покаже на децата с какъв тип изкуство се занимава ръководения от нея оркестър симфоници. "За да разбере едно дете, че може да харесва по-сериозен тип класическа музика, е необходимо да му я покажеш. Без право на избор, детето няма как да избере и да различи типовете и стилове музика", коментира Даниела Дякова.

Пред децата се изпълнява музикалната приказка за четец и оркестър ,,Петя и вълкът" от Сергей Прокофиев, под диригентството на маестро Димитър Караминков и с участието на утвърдения оперен певец и актьор Георги Динев, който влиза в ролята на разказвач. 

"Получава се едно прекрасно съчетание между симфонична музика и актьорско майсторство. Това е един привлекателен проект и представлява огромен интерес за децата", смята директорът на Симфоничен оркестър.

Образователната инициатива на Симфоничен оркестър, която се провежда в залата на НТС по предварително изготвен график, е включена в културния календар на Община Сливен за месец ноември 2015 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама