ИПИ: Област Шумен със слаби инвестиции и администрация

10:00, 10 ное 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Слабо развитие на инвестициите и администрацията, ниско качество на инфраструктурата и липса на прозрачност на местната администрация. Това са негативните изводи за област Шумен в анализа на Института за пазарна икономика (ИПИ) „Регионални профили: показатели за развитие 2015”,

Областта продължава да не привлича значителен обем чужди инвестиции, а част от причините за това могат да се търсят в ниското качество на инфраструктурата, слабото развитие на електроните услуги и липсата на прозрачност на местната администрация, се посочва в изследването.

Застаряването на населението е съизмеримо с този процес в страната. Шуменският университет продължава да привлича студенти, но данните за населението с висше образование показват, че повечето висшисти напускат областта след приключване на образованието си.

Според изследването област Шумен е на трето място в страната по най-висока безработица, но тази ситуация е донякъде смекчена от заетост, близка до средните нива в страната.

Сравнително ниският брой на регистрираните престъпления срещу собствеността в областта вероятно е причината за сравнително бързото приключване на наказателните дела. Областта отчита подобрение в сферата на културата.

Доходи и условия на живот

Според анализа икономическото развитие на областта е незадоволително. Въпреки ускоряването на икономическия растеж през 2011–2012 г. БВП на човек от населението в област Шумен остава значително по-нисък от средния за страната. В унисон с по-ниското съвкупно производство на човек от населението доходите и заплатите на живеещите в областта също са по-ниски от средните. Средногодишният доход на лице от домакинството в област Шумен през 2014 г. е 4387 лв. при 4813 лв. за страната, а годишната брутна работна заплата на наетите – 7405 лв. при 9301 лв. за страната.

Над половината от населението живее с материални лишения през 2012 г., което поставя областта на 8-о място в страната по този показател. По-висок от средния за страната е и делът на лицата, живеещи в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност.

Пазар на труда

Област Шумен е на трето място в България след областите Силистра и Видин по най-висок коефициент на безработица – 21.1% през 2014 г. спрямо 11.4% за страната. Въпреки това за разлика от другите две области област Шумен се характеризира със значително по-висока икономическа активност (58.8% при 54.1% за страната), се посочва в анализа на Института за пазарна икономика.

Заетостта е близка до средните стойности за страната, докато в Силистра и Видин високата безработица е съпътствана от ниска заетост. Нещо повече, през 2014 г. област Шумен достига най-високо ниво на заетост през последните 15 години.

Област Шумен е петата област в най-висок коефициент на демографско заместване през 2014 г. (67,6% при 61,9% за страната), което показва, че сравнително висок брой млади хора (на възраст между 15 и 19 години) ще се влеят в пазара на труда спрямо тези, които ще излязат от него (60–64 г.).

Инвестиции

В изследването на ИПИ развитието на областта по отношение на инвестициите е оценено като слабо.

Шумен е една от областите с най-нисък брой на нефинансовите предприятия спрямо населението и с най-малък обем на вътрешните и чуждите инвестиции, също съотнесени към броя на населението. Въпреки, че чуждестранните преки инвестиции на човек от населението се увеличават след сериозния спад по време на кризата, през 2013 г. те остават над пет пъти по-малко от средните за страната.

Към 31 януари 2015 г. към общините в област Шумен са изплатени близо 100 млн. лв. европейски средства по оперативните програми, което, съотнесено към населението, е съизмеримо с този показател в страната. Най-много са изплатените средства в община Нови пазар (1584 лв./човек) и община Велики Преслав (1127 лв./човек), а най-малко – в общините Каолиново и Връбница. В анализа се отбелязва, че в област Шумен няма нито една община, което е получила по-малко от 100 лв./човек по оперативните програми.

Инфраструктура

Състояноето на инфраструктурата в региона е определено като незадоволително.

Гъстотата на пътната и железопътната мрежа в област Шумен е по-висока от средната за страната, но качеството на пътищата остава относително ниско. През 2014 г. 35% от пътната настилка е в добро състояние, което представлява леко влошаване в сравнение с 2013 г. и е с 5 процентни пункта по-малко от средното за страната.

По-нисък от средния за страната е делът на домакинствата с достъп до интернет (48% при 57% за страната през 2014 г.), както и делът на лицата, използвали интернет през последните 12 месеца (51% при 59% за страната).

Данъци и такси

Повечето от местните данъци и такси в общините от област Шумен са съизмерими със средните им стойности в страната. Значително по-ниска е данъчната ставка за годишния патентен данък за търговия на дребно – за 2015 г. усредненото ниво за областта е около 9 лв./кв.м, докато за страната тази ставка е 13 лв./кв.м (в някои общини по Черноморието и в столицата достига до 20 лв./кв.м).

Разликата се дължи предимно на общините Никола Козлево и Върбица, които поддържат едни от най-ниските ставки през 2015 г. – 3 лв./кв.м. Сравнителното ниска е и таксата за битови отпадъци за нежилищни имоти на юридически лица през 2015 г.

Администрация

Област Шумен заедно с област Видин за поредна година показва най-ниско развитие на електронното управление в страната, посочват от ИПИ. Развитието на услугата „едно гише“ също е под средното за страната и не се подобрява през последните няколко години.

Малко по-високо от средното за страната (18.1%) е покритието на територията на областта от кадастъра – 19.8%, което ниво не се е променяло от 2010 г.

Област Шумен е сред петте области с най-нисък рейтинг на активната прозрачност на местната власт според годишното изследване на „ПДИ“. С най-слаба оценка в това отношение са общините Върбица и Венец, а дори и най-високо оценената община – Велики Преслав, не надхвърля средната оценка за страната.

Демография

Застаряването на населението в област Шумен следва общата тенденция в страната. Отношенията на възрастните хора към децата (0–15 години) и към хората в трудоспособна възраст са малко по-благоприятни от средните в страната, сочи докладът.

През 2014 г. коефициентите на естествен и на механичен прираст се влошават, като първият достига –6.3‰, а вторият преминава от положителна в отрицателна стойност. През 2012 и 2013 г. областта бе една от малкото, които имаха положителен нетен приток на мигранти от други области, но през 2014 г. тя вече отчита отрицателен прираст от –0.1‰.

По-малък от средният в страната е делът на населението, живеещо в градовете (62% при 73% за страната), а данните за гъстотата на населението спрямо територията на населените места поставят област Шумен сред петте области с най-малка гъстота на населението.

Образование

Развитието на образованието в региона е оценено като средно.

Шуменският университет предопределя доброто представяне на областта по отношение на броя на студентите спрямо населението. През 2014 г. в областта учат 7388 студенти, което се равнява на 42 студенти на 1000 души при 38 на 1000 души за страната.

Делът на висшистите се увеличава до около една пета от населението през 2014 г., но остава под средните стойности за страната, което означава, че немалка част от студенти напускат областта, след като завършат образованието си.

Коефициентът на записване в V–VIII клас е над средния за страната, но намалява постоянно през последните години, следвайки тенденцията в цялата страна. Представянето на матурите на учениците в област Шумен остава по-слабо от това на учениците от другите области.

Здравеопазване

Въпреки че броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението в областта отговаря на средните стойности, в Шумен има сериозен недостиг на някои здравни специалисти. Така например, докато средно за България един лекар със специалност „Вътрешни болести“ се грижи за 5900 души, в област Шумен на един такъв специалист се падат по 10 400 души.

Сравнително малко са и болничните легла в МБАЛ в областта – 3 на 1000 души от населението при близо 5 на 1000 души средно за България. Тези цифри кореспондират с относително малкото постъпили за лечение болни през 2014 г. – 152 на 1000 души в област Шумен при 175 на 1000 души за страната.

Шумен е и една от областите с най-висока детска смъртност – на четвърто място в България след областите Сливен, Хасково и Русе.

Сигурност и правосъдие

През 2014 г. в област Шумен са регистрирани сравнително висок брой престъпления срещу личността – 6.5 на 10 000 души. В същото време броят на регистрираните престъпления срещу собствеността остава сравнително нисък и през 2014 г. Шумен е сред петте области с най-нисък брой (спрямо населението) подобни престъпления.

Натовареността на съдиите по наказателни дела е по-ниска от средната в страната – 7.3 дела на съдия на месец в област Шумен при 8.3 за страната, което вероятно допринася за сравнително бързото разрешаване на делата. През 2013 г. 93% от наказателните дела в окръжния съд са приключили в 3-месечен срок (88% за страната), а 6.5% от делата са останали висящи (8.5% за страната).

Околна среда

Концентрацията на вредни емисии в атмосферата в област Шумен е 10 пъти под средната за страната. Докато в областта емисиите на въглероден двуокис през 2013 г. са 29 т/кв.км, средната стойност за страната е 294 т/кв.км.

Въпреки високата оценка за атмосферната среда представянето на областта в тази категория е снижено от ниския дял на населението с достъп до канализация, свързана с пречиствателни станции за отпадъчни води (44.8% при 56.4% за страната), както и от дела на населението в селища с обществена канализация (59.5% при 74.7% за страната) през 2013 г.

През 2015 г. се очаква да приключи проектът „Интегриран воден цикъл на гр. Шумен“, който ще подобри ВиК услугите в областта.

Култура

След няколко години без кино в областта през 2014 г. в Шумен е открито кино, което води до 24 000 посещения на кинопрожекции през изминалата година. През 2014 г. се увеличават и посещенията на театрални постановки, въпреки че средногодишният им брой спрямо населението остава под средните стойности за страната.

Повече от средните в страната са посещенията в музеи и библиотеки в област Шумен. Нещо повече, със 668-те си посещения на 1000 души (при 518 за страната) през 2014 г. област Шумен е на четвърто място по най-много посещения в библиотеките след областите Велико Търново (1557), София (столица) (1198) и Сливен (706). 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама