Българският финалист на филмовите награди ЛУКС с безплатна прожекция в Пловдив

11:08, 10 ное 15 / Култура 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивчани ще могат да гледат безплатно българския филм "Урок", състезаващ се за наградата на Европейския парламент "ЛУКС 2015". Организатори на събитието са Информационно бюро на Европейския парламент за България, София Филм Фест и Europe Direct Plovdiv, прожекциите са два дни – 17 и 18 ноември, в Дома на културата "Борис Христов".

"Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е сред финалистите, класирали се заедно с "Медитеранеа" (Mediterranea) на Джонас Карпиняно (Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар) и "Мустанг" (Mustang) на Денис Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция и Катар).

Трите филма от официалното състезание представят три нови попълнения от четирима обещаващи млади режисьори, разказват организаторите.

С филмовия си дебют Джонас Карпиняно разглежда изключително деликатния и наболял проблем за прекосяващите Средиземноморието имигранти, които търсят убежище и свобода.

Дениз Гамзе Ергювен представя поставянето в затвор на млади момичета от едно общество, все още под контрола на прекланящи се пред местните традиции мъже.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов пък обръщат своя поглед към училищната среда, представяйки моралните дилеми и сблъсъка с тежките икономически затруднения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама