Икономиката на Бургас сред най-развитите в страната

11:23, 10 ное 15 / Любопитно 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Икономиката на Бургас е сред най-развитите в страната.Това сочи доклад на Института по пазарна икономика (ИПИ), съобщиха от Общината.

Бургас се нарежда сред първенците в страната по икономически и социални показатели, посочват от Института. От там са на мнение, че икономиката на града е сред най-развитите в страната, макар доходите в областта да изостават въпреки покачването на заплатите през последните години. Икономическата активност на населението и заетостта се възстановяват в периода 2011-2014 г., а безработицата се свива през 2014 година, показва изследването.

Област Бургас се отличава с голям приток на чуждестранни капитали и с много добро усвояване на европейски средства от общините. Някои от местните данъци в курортните общини остават високи. Има проблеми и по отношение на административните услуги, смятат от ИПИ.

Демографските предизвикателства в Бургас не са толкова изострени, колкото в страната, като това е една от малкото области с положителен механичен прираст на населението, показва изследването. Разходите за опазване на околната среда пък чувствително се покачват, което е обвързано с доброто усвояване на европейски средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама