Млада жена от Разград възвърна зрението си след поставяне на последно поколение вътреочна леща

11:43, 10 ное 15 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникална операция бе извършена в Специализираната очна болница за активно лечение “Д-р Димитър Тасков” в Търговище. С помощта на вътреочна леща от последно поколение, бе възстановено зрението на млада жена от Разград.

38-годишната жена си върна зрението и ден след операцията вече си е у дома и работи,  съобщиха от болницата.

Въпреки младата си възраст, жената страдала от начален етап на старческо далекогледство и не искала да носи очила. За да възстанови младежкото й зрение, д-р Тасков поставил в очите й имплант – изкуствена леща, осигуряваща перфектно зрение на близко, средно и далечно разстояние. Такъв тип леща се имплантира за първи път у нас. Тя е създадена, за да замести естествената човешка леща при операцията на катаракта (старческо перде), но приложима при млади хора, може да реши рефракционни проблеми – късогледство, далекогледство, астигматизъм.

Пациентката на д-р Тасков вече вижда перфектно. След операцията тя махнала очилата, а интересното е, че след години няма да има и перде.

Високотехнологичните лещи (импланти)  са няколко вида и позволяват едновременно виждане и наблизо, и надалеч, коригират и астигматизма. Тези импланти са последният хит на очната хирургия. Лещите се имплантират направо в окото и решават проблеми, които досега са карали пациентите да сменят по няколко чифта очила.

Уникалният нов имплант бе представен за първи път на 33-ти конгрес на Европейската асоциация по катарактална и рефрактивна хирургия, проведен през септември в Барселона, в който участваха и наши офталмолози.  Операцията безкръвна, безболезнена, извършва се с капкова упойка и трае не повече от 20 минути. Пациентът вижда перфектно веднага и може да се върне към обичайните си дейности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама