Обявиха публично обсъждане на проекта за нов правилник на Общинския съвет

12:05, 10 ное 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът за нов правилник на Общинския съвет е обявен за публично обсъждане. То ще продължи до 23 ноември.  

Към момента действа правилник приет в края на 2011 година, но се отчита, че той се нуждае от актуализиране. Целта е да се постигне по–голяма яснота на нормативния акт и да се улесни неговото прилагане.

Според новия Правилник, Общинският съвет създава постоянни и временни комисии и избира техните членове и ръководства, одобрява общата численост и структурата на общинската администрация по предложение на кмета на общината, избира и освобождава Председателя на Общинския съвет, определя размера на трудовото възнаграждение на Кмета на Общината в рамките на действащата нормативна уредба и средствата за работна заплата на персонала от общинския бюджет по предложение на кмета на общината, приема и изменя годишния бюджет на Общината, осъществява контрол и приема отчет за изпълнението му и т.н.

В правилника е заложено още, че Общинският съвет може да избира обществен посредник, който съдейства за спазване правата и законните интереси на гражданите пред органите на местното самоуправление и местната администрация. Предвидена е възможност да се избира зам.- председател на ОбС.

Предвижда се, размерът на възнаграждението на председателя на Общински съвет не може да надвишава 90 на сто от възнаграждението на кмета на Общината. Заместник-председателят не получава възнаграждение в качеството си на такъв. Възнаграждението на общинския съветник е 40 на сто от брутната работна заплата на председателя.

Новият правилник предвижда, наред с другите възможности, пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно, когато, без да е уведомил писмено председателя на Общинския съвет за неучастието си в заседанието на съвета по уважителни причини, не участва в три поредни или в общо 5 заседания  на Общинския съвет през годината.

Към Общинския съвет се изграждат 13 постоянни комисии, като всеки общински съветник е член на поне една постоянна комисия и може да бъде избран в най-много три.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама