ЕК обвини Турция в сериозни нарушения на човешките права и демокрацията

12:18, 10 ное 15 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Годишният доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на Турция към членството в Европейския съюз (ЕС) сериозно разкритикува страната за нарушения на човешките права и свободата на словото, съобщава ВВС.

Документът посочва и значителни недостатъци в съдебната власт и приемането на ново законодателство, което противоречи на стандартите на ЕС.

Докладът излиза в момент, в който Европа търси съдействието на Турция в справянето с безпрецедентната мигрантска криза и дни след предсрочните парламентарни избори от 1 ноември, когато Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган спечели пълно мнозинство. ЕК забави публикацията на документа именно заради преговорите за мигрантската криза и парламентарните избори.

Според ВВС в доклада, макар и да не е посочен поименно, Ердоган е критикуван за концентрацията на власт в неговите ръце. ЕК критикува страната и за упадъка на свободата на словото в последните две години – криминалните дела срещу журналисти и промени в законите, ограничаващи достъпа до интернет. 

Документът посочва също, че сигурността в страната е отслабнала драстично и необходимостта от започване отново на преговори с Кюрдската работническа партия (ПКК). 

В заключение докладът коментира, че независимостта на съдебната власт и разделението на властите са сериозно подкопани. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама