СЕМ: Случаят с телевизия "Алфа" е предизвикателство за журналистиката и правото

12:51, 10 ное 15 / Политика 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното си заседание членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) влязоха в спор за това дали е нарушена личната неприкосновеност на депутатите от временната парламентарна комисия, която гласува свалянето на имунитета на лидера на ПП "Атака" Волен Сидеров и зам.-председателя на партията Десислав Чуколов, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Повод за разглеждането на този казус е разпространяването на телефонните номера на депутатите от временната комисия в ефира на партийната телевизия на „Атака“ - „Алфа“.

Припомняме, че „Алфа“ излъчи неколкократно снимки на депутатите с изписани телефонните им номера. Под портретите беше изписано: „Те гласуваха за ареста на Сидеров и Чуколов. Попитайте ги защо“. По думите на членовете на СЕМ посланието е излъчено в ефир 19 пъти в рамките на 2 дни. Освен това депутатите от временната комисия се оплакаха, че са получавали анонимни заплахи по телефона. Регулаторът се самосезира и започна работа по случая.

В излъченото от партийната телевизия, юристите на СЕМ видяха нарушение на правото на лична неприкосновеност на гражданите. Освен това, ден преди излъчването на телефоните, водещият на сутрешния блок на „Алфа“ е анонсирал „Вижте депутатите, които изпълниха политическата поръчка“. Независимо от факта, че депутатите са публични личности с по-нисък праг на защита от обикновените граждани, юристите на СЕМ докладваха нарушение на личната неприкосновеност според Закона за радиото и телевизията.

„След подобно твърдение следва да се направи разликата между разпространяването на информация от обществен интерес за публичните личности от разпространяването й за други цели. В случая свободата на изразяването не може да бъде защитена. Второ, правото на лична неприкосновеност има няколко аспекта. Освен защитата в личен план, съществува и право на лична комуникация и лично пространство. С анонса на водещия може да се приеме, че медията подтиква към действия, които могат да засегнат личната свобода и неприкосновеност. Очевидна е връзката между въпроса, анонса и разпространените телефони. Тоест медията разпространява недвусмислено послание към аудиторията“, се казва още в доклада, изготвен от юристите.

Председателят на регулатора Георги Лозанов призна, че докладът е изготвен прагматично.

„Знаете, че това е доклад, който СЕМ прави в границите на едно по-голямо наблюдение след инцидентите на ул. „Г. С. Раковски“. Логично, поставихме „Алфа“ на по-сериозен мониторинг как отразява събитията. Тук става едно преплитане. Едно е политикът, който действа по определен начин, друго е медията, която отразява неговите действия. Има закон, регламентиращ действията и на политика, и на медията. Затова е много странно, когато медията трябва да отразява политика, който е самата медия, но законодателят при нас го е позволил“,обясни Георги Лозанов.

„Оценявам, че докладът е направен прагматично, защото се дава свобода и на политическа критика. Тук има два въпроса“, добави той. „Единият е дали телефонът представлява лични данни. Логично тук е, че телефонният номер дава възможност за 24-часово проникване в личното пространство на човек и включително може да се използва за тормоз. Вторият въпрос е дали като политически лица депутатите са със занижен праг на лична неприкосновеност. Известно е, че личният живот на политиците може да бъде нарушен, ако има обществен интерес. Даването на телефоните не се определя като такъв. Аз приемам логиката на доклада“, заяви председателят на СЕМ.

По въпроса с телефонните номера, обаче членовете на СЕМ не се разбраха. Според Мария Стоянова и Анна Хаджиева телефонните номера не следва да се приемат като лични данни.

„За мен също телефонът не представлява лична информация“, каза Хаджиева. „Още повече, че публикуването им не означава, че е имало призив за оказване на влияние и тормоз. Това е връзка, която може да се предположи. За мен няма нарушение на Закона за радиото и телевизията.“

Мария Стоянова, пък подчерта, че случаят е провокативен по отношение на журналистиката и правото.

Членовете на СЕМ решиха да се произнесат по случая, след като се допитат до Комисията за защита на личните данни, която да изясни дали е налице нарушение на Закона за защита на личните данни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама