Русе ще се включи в протеста срещу разграбването на националните паркове

13:13, 10 ное 15 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани организират протести срещу унищожаването и разграбването на трите най-ценни защитени територии – националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша, съобщават от организацията. 

Протести ще се проведат на 11 ноември от 18:30 в 5 града - София, Пловдив, Варна, Перник и Русе. В крайдунавския град шествието ще тръгне от Градските хали, и ще продължи към площад "Свобода".

Вчера, при проверка на горските и други държавни служители, на която присъстваха природозащитници и представители на фирмата „Витоша ски“, която държи лифтовете в планината, стана ясно, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с фиданки, закупени с европейски средства, е унищожена в Природен парк Витоша в последните дни. Това беше една от най-мащабните доброволчески акции за залесяване със смърч в м. Меча поляна, която предстоеше да бъде обявена за победител в конкурса „Дърво с корен” в категория „Доброволец-залесител”, като доказателство за най-сериозното гражданско доброволческо включване за развитието и опазването на Природен парк Витоша.

Беззаконието се разпростира успоредно на писта „Витошко лале“, с дължина около 400 метра и ширина около 50 м. Няма установени извършители. Не са установени собствениците на три строителни машини, които стоят на терен. През нощта граждани се самоорганизираха, за да не допуснат извеждането на машините, се казва в писмото на природозащитниците. Те прилагат и снимки от случилото се на Витоша.

Поставени са няколко искания към институциите:  1. Спиране строежите на Витоша и Пирин 2. Уволнение на директорите на Природен парк Витоша и Национален парк Пирин и другите виновни лица 3. Връщане на новите проектопланове за управление на парковете Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка 4. Държавата да актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът

В Русе природозащитниците се организират чрез Фейсбук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама