Купуваме лекарства за роднини с пръстов отпечатък, с него ще борим и измамите в болниците

13:43, 10 ное 15 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Персоналният индетификатор, с който от следващата година ще се влиза в болница и ще се купуват лекарства от аптеката, ще съдържа информация за роднините ни. Така няма да е нужно тежко болните пациенти да си купуват лекарства лично, което в момента е задължително. Това каза пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, предаде репортер на София Topnovini.bg. Шарков се включи в дискусия за реформите в здравеопазването.

Той добави, че чрез устройството за пръстови отпечатъци ще се разпознават автоматично роднините на пациентите, които се лекуват по Здравна каса. Шарков добави, че чрез индентификатора ще се и избегнат измамите с хоспитализираните пациенти.

"Може съвсем спокойно на всички хора от вашата фамилия да взимате лекарствата от аптеката, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно, така че можете да им взимате лекарствата. Това не е нещо, което ние сме измислили, това го правят много държави и ние използваме опита", каза зам.-министърът и добави, че устройството струва 20 евро.

Шарков каза още, че въвеждането на наредбата, която предвижда влизането в действие на двата здравни пакета- основен и допълнителен, ще се забави. 

„Наредбата за пакетите не е обнародвана, защото още вървят предложения по нея. Изпуснахме срока, но така или иначе наредбата ще влезе сила. По добре да изпуснем един срок, отколкото да изпуснем някое заболяване, което пакетите трябва да съдържат“, обясни Шарков.

В дискусията трябваше да участва министърът на здравеопазването Петър Москов, но в последния момент той беше сменен от заместника си. Събитието не уважи и управителят на Националната здравноосигурителна каса Глинка Комитов.

Сред другите участници в дискусията беше и председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.

Той заяви, че от две години насам таванът на насищане на обема за хоспитализации е достигнат, тоест не може тепърва да се говори за изчерпване на болнични лимити.  От своя страна Ваньо Шарков добави, че въпреки това нито един пациент няма да остане без лечение.

„Няма да има лимити. Особено за основния пакет не може да има лимити. Точка. В закона за бюджетите е записано, че ще се разпределя обемът дейност по районните здравноосигурителни каси. Но лимити няма да има“, каза още Шарков.

Зам.-министърът допълни, че основният пакет за болнично лечение ще бъде с гарантирано финансиране.

„Гарантира всички онези заболявания, които са социално значими, от които най-много мрем, от които най-много боледуваме, които влошават здравния статус на българското население. Българските пациенти няма да бъдат лимитирани по отношение на своето лечение“, обясни още заместникът на Москов.

Той поясни, че ако пациент се лекува по допълнителния пакет, но има усложнения на състоянието си, които влизат в основния пакет, той ще бъде лекуван без чакане. Шарков каза още, че вече водещ фактор за приемането на пациенти в дадено лечебно заведение, няма да е финансирането на лечебните заведения, а обемът на дейността им.

По думите на заместник-министъра Националната здравна карта ще е готова до края на годината. В нея ще се вземе предвид и фактът, че много хора от малките населени места не се лекуват в местните болници, а предпочитат лечебните заведения в големите градове.

По време на дискусията председателят на лекарския съюз Венцислав Грозев отново повдигна темата за приетият Закон за здраве, с измененията на преходните и заключителни разпоредби на бюджета на здравната каса за догодина. Законът променя и правилата за здравното осигуряване.

Грозев заяви, че с този закон цените, дейностите и арбитражите, се дават като приоритет на НЗОК, а лекарският съюз и този на зъболекарите изпадат от договорните отношения.

Припомняме, че преди две седмици, на 64-я си Национален събор, БЛС прие декларация, с която оповести, че няма да подпише Националния рамков договор за догодина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама